IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите фабрични поръчки са още един товар за германската икономика

Данните сигнализират, че най-голямата икономика на еврозоната може да е в рецесия в момента

13:35 | 07.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки сa спаднали рязко в началото на 2024 г., след като отбелязаха ръст през декември, разкривайки трудностите на най-голямата икономика в Европа да се справи със скорошната си слабост, пише CNBC.

Публикуваните в четвъртък данни сочат 11,3% спад в търсенето през януари спрямо предходния месец, оставайки под прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Спадът се дължи на забавяне при големите поръчки, които са се върнали на нормалното си ниво, след силното представяне през декември, съобщават от статистическата агенция на страната Destatis.

Германските фабрични поръчки са спаднали повече от очакваното. Графика: Bloomberg Германските фабрични поръчки са спаднали повече от очакваното. Графика: Bloomberg

По-малко променливите тримесечни резултати отчитат ръст от 2,3% спрямо предходния период, твърдят от Destatis.

Данните са публикувани ден след като силните данни за германския износ в началото на 2024 г. сигнализираха, че затрудненият фабричен сектор на страната може да се възстановява. Продължителният спад в производството на Германия тежи на цялата икономика, която има вероятност да претърпява рецесия в момента.

Бундесбанк предупреди, че брутният вътрешен продукт на страната може да се свие през периода януари-март, след като вече отбеляза спад от 0,3% през последните три месеца на 2023 г.  Според централната банка обаче свиването няма да е значително.

„Низходящата тенденция, която се наблюдава от две години насам, е продължила и през януари“, коментира Ралф Солвен, икономист в Commerzbank. „Това предполага, че индустриалното производство ще продължи да изостава през следващите месеци и по този начин ще доведе до ново свиване на германската икономика през първото тримесечие на 2024 г.“

Като цяло Германия беше единствената страна от Г-7, която регистрира спад на брутния вътрешен продукт. Икономиката ѝ се сви с 0,3% миналата година на фона на слабо глобално търсене, високата инфлация, последиците от загубата на евтините руски енергийни доставки и съдебното решение за ограничаване на бюджетните разходи.

Тази слабост се усеща в цялата еврозона, която е на косъм да изпадне в рецесия от повече от година.

Миналия месец Германия намали прогнозата си за растежа за 2024 г. до едва 0,2% - много по-слаба оценка от очакваните преди няколко месеца 1,3%.

Прогнозите на икономисти от Bloomberg също са мрачни. По-рано тази седмица те намалиха прогнозата си за растежа през 2024 г. също до 0,2%, като заявиха, че слабото търсене в световен мащаб вероятно ще продължи да действа като спирачка за икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още