IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните икономически данни показват, че Фед е далече от победа срещу инфлацията

Докато цените на производител продължават да растат силно, продажбите на дребно напредват с по-бавен темп от прогнозираното след спад през януари

16:16 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните икономически данни от САЩ подчертават препятствията, пред които е изправена американската икономика през последните месеци. Докато продажбите на дребно нарастват с по-малко от очакваното през февруари след резкия спад от януари, цените на производител скачат, записвайки най-големия си ръст за последните шест месеца, съобщава Bloomberg

Продажбите на дребно, некоригирани спрямо инфлацията, са се увеличили с 0,6% спрямо януари след низходяща ревизия от предходния месец, показват данните на Министерството на търговията. Без да се включват автомобилите, продажбите се повишават с 0,3%.

Осем от 13 категории отчитат повишения, водени от магазините за строителни материали и търговците на автомобили, които записват най-големия си ръст от май 2023 г. Разходите са намалели в магазините за мебели, както и в магазините за здраве и лична хигиена, дрехи и електронна търговия.

Продажбите на така наречените контролни групи, които се използват за изчисляване на брутния вътрешен продукт (БВП), остават непроменени през февруари след спад през предходния месец. Мярката, която изключва хранителните услуги, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите, показва по-слаба икономическа активност през първото тримесечие.

Продажбите на дребно в САЩ изостават от прогнозите. Графика: Bloomberg Продажбите на дребно в САЩ изостават от прогнозите. Графика: Bloomberg

Данните за търговията на дребно до голяма степен отразяват покупките на стоки, които съставляват относително малък дял от общите потребителски разходи. Данните, които се очакват по-късно този месец, ще предоставят повече подробности за коригираните спрямо инфлацията разходи за стоки и услуги през февруари.

Цени на производител

Ръстът при цените на производител през февруари е воден от по-високите разходи за гориво и храни, които подкрепят доказателствата, че инфлацията остава упорито нажежена.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,6% спрямо януари, показват данни на Министерството на труда. Показателят се повишава с 1,6% спрямо февруари година по-рано, като това е най-големият годишен ръст от септември.

Така нареченият основен PPI, който изключва променливите категории на храните и енергията, напредва с 0,3% спрямо предходния месец и с 2% спрямо февруари 2023 г.

Цените на производител записват най-големия си ръст за последните шест месеца. Графика: Bloomberg Цените на производител записват най-големия си ръст за последните шест месеца. Графика: Bloomberg

Разходите за услуги се увеличават с 0,3% след ръст от 0,5%. Цените, платени за управление на портфолио, се повишават с 0,2%, което е значително по-малко от платеното през предходния месец. Разходите за здравна извънболнична помощ растат с 0,5%.

Цените, плащани на производителите за стоки, скачат с 1,2%, първото увеличение на категорията от пет месеца насам.

Увеличаването на натиска върху разходите на ниво търговия на едро илюстрира трудния път пред представителите на Федералния резерв, които търсят по-голям напредък в борбата си с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още