IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските представители на ЕЦБ не дават надежди за спад на лихвите преди юни

Икономиката на еврозоната може да ускори своя растеж още тази пролет, изтъква от своя страна гуверньорът на испанската централна банка

12:56 | 19.03.24 г.
Заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис Де Гиндос. Снимка: Bloomberg L.P.
Заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис Де Гиндос. Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще имат много повече информация, която да им помогне да вземат решение относно низходящата корекция на лихвените проценти, когато заседават през юни, заяви заместник-гуверньорът на регулатора Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

Бившият испански финансов министър предупреди, че нещата могат да се развият по различен начин спрямо очакванията на инвеститорите.

ЕЦБ ще разполага с „много повече данни“, за да обоснове по-добре решенията си през юни, каза Де Гиндос по време на събитие в Мадрид.

„Пазарните възгледи са много оптимистични относно това, че ще постигнем меко кацане и че инфлацията ще продължи да се охлажда“, заяви той, добавяйки: „Но може да има различна ситуация, която да доведе до рязка корекция“.

Централните банкери се приближават до първото си намаление на лихвите с фокус върху заседанието през юни. Някои от тях, като управителя на централната банка на Гърция Янис Стурнарас, започнаха да спекулират с необходимостта от поредица от лихвени съкращения отвъд този хоризонт.

Гуверньорът на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, говорейки на същото събитие в Мадрид, не предостави яснота отвъд юнското заседание.

„Виждаме, че пазарите очакват, че скоро може да започнем да намаляваме лихвените проценти“, изтъква той. По думите му, ако макро прогнозите и прогнозите за инфлацията бъдат изпълнени, съкращенията може да започнат през юни, както всички очакват.

Де Кос предупреди, че това са по-скоро „насоки, които са обусловени от еволюцията на данните и как те могат да ни изненадат в една или друга посока“.

Според него еврозоната се намира в стагнация поне от една година, но ЕЦБ очаква тя да започне да ускорява своя темпа си на ръст още тази пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още