IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос: Първото намаление на лихвите от ЕЦБ може да се случи през юни

Стъпката ще бъде направена, ако основните прогнози продължават да изпълняват целите в следващите месеци

17:07 | 17.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пабло Ернандес де Кос, който е член на управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че очаква лихвените проценти да бъдат намалени през юни, ако инфлацията продължи да се забавя, както се очаква, пише Bloomberg.

„Съобщението от миналата седмица, че сме изпълнили целта си да постигнем инфлация до 2%, е съвместимо със скорошно намаляване на лихвените проценти и това вероятно може да се случи през юни“, коментира управителят на Испанската централна банка в интервю за El Periodico, публикувано днес.

Първото намаление на лихвените проценти може да се случи тогава, ако основните прогнози продължат да изпълняват целите през следващите месеци, каза той.

Представителите на ЕЦБ вероятно ще направят първото свиване на лихвените проценти през лятото, след като се уверят, че инфлацията се връща устойчиво към целта от 2%. Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по-рано този месец заяви, че има определено забавяне на потребителските цени, но тя не е достатъчно уверена, за да започне облекчаване на паричната политика.

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ наскоро говориха по въпроса с Янис Стурнарас, който каза пред Bloomberg News, че би искал да види две намаления на лихвените проценти преди паузата през август, а Оли Рен очаква няколко намаления на разходите по заеми тази година, според интервю за YLE TV1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още