IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да бъде двигател за възстановяването на световната икономика

Пекин ще превърне технологичните иновации в нова точка на икономическия растеж и е готов да си сътрудничи с други държави в тази област

08:15 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай се стреми да бъде силен двигател на световното икономическо възстановяване през тази година, като отвори пазарите си за чуждестранни инвеститори и насърчи висококачествен растеж, заяви в четвъртък главният законодател на страната Джао Лъдзи, предаде Ройтерс.

Китай ще превърне технологичните иновации в нова точка на икономическия растеж и е готов да си сътрудничи с други държави в тази област, заяви Джао, който е председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, на пленарната сесия за откриване на годишната среща на Форума за Азия в китайския град Боао.

Според Джао през следващите пет години вносът и износът на стоки от Китай се очаква да надхвърлят 32 трлн. долара.

Последните икономически показатели показаха, че втората по големина икономика в света е започнала годината с добри темпове, предлагайки известно облекчение на политиците, които се опитват да подкрепят растежа на фона на слабостта в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти.

Джао също така обеща по-голямо отваряне на пазарите на страната за чуждестранните инвеститори, като допълнително ще бъде намален "негативният списък" на секторите, забранени или ограничени за инвестиции от чуждестранни компании без специално одобрение.

Много чуждестранни предприятия се стремят да намалят риска по веригите за доставки и операциите си в Китай. Входящите преки чуждестранни инвестиции в страната са се свили с близо 20% през първите два месеца на годината, сочат данни, публикувани миналата седмица.

По-рано през март Пекин обяви серия от политики за подпомагане на икономическия растеж и цел за растеж от около 5% за 2024 г., което според Джао изразява увереност, че икономиката на страната продължава да се възстановява и подобрява в дългосрочен план.

"Инвестирането в Китай е инвестиране в бъдещето", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още