IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в британските магазини се забави до двегодишно дъно

Това се счита като още един положителен знак за намаляване на лихвите

11:33 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в магазините в Обединеното кралство се забави до най-ниското си ниво от повече от две години насам, докато супермаркетите се състезават да примамват купувачите с ниски цени, предава Bloomberg.

Темпът на покачване на цените се забавя до 1,3% миналия месец, което е рязък спад спрямо отчетените 2,5% през февруари, съобщи Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) във вторник. Цифрата е най-ниската от декември 2021 г., преди инфлацията да достигне двуцифрени стойности след нахлуването на Русия в Украйна.

Инфлацията на цените при храните също се забавя - за десети пореден месец до 3,7%. Това е най-ниското ниво от април 2022 г., сочат още последните данни.

Експертите виждат признаци, че основната инфлация се забавя, а това от своя страна поражда надежди за намаляване на лихвените проценти. Английската централна банка (АЦБ) задържа лихвените проценти на 16-годишен връх миналия месец, като гуверньорът Андрю Бейли заяви, че все още предстои много работа по облекчаването на основния натиск.

„Въпреки че тези цифри са добра новина за потребителите, от този месец търговците на дребно са изправени пред значително увеличение на разходите, което би могло да изложи на риск свалянето на инфлацията“, коментира Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на BRC, имайки предвид най-вече увеличенията на данъка върху имотите и минималната заплата.

По-високите цени на храните вече подтикнаха дори заможните купувачи да преминат към по-евтини хранителни магазини като Aldi и Lidl. „Елитните“ конкуренти, включително Waitrose и Marks & Spencer, пък намаляват цените, за да избегнат загуба на позиции.

Междувременно хранителните магазини трябва да се борят и с по-високите цени на шоколада и захарта. Лошото време и болестите по реколтата в Западна Африка, която е основен производител на какао в света, изпратиха фючърсите на какаото до рекордно високо ниво от 10 хил. долара за метричен тон, тъй като производителите на шоколад бързат да осигурят доставки срещу перспективата загубата на обем да продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още