IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Повишението на потребителските цени е все по-близо до 70%

11:44 | 03.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция се ускорява за пети пореден месец, достигайки все по-близо 70%. Това се случва въпреки поредицата от агресивни повишения на лихвените проценти в страната, предаде Bloomberg.

Потребителската инфлация се е забързала до цели 68,5% през март. За сравнение, през февруари тя беше 67,1 на сто.

Новите данни излизат, след като Турската централна банка изненада пазарите, като повиши референтния си лихвен процент до 50% в края на март на фона на влошаваща се инфлационна перспектива и повишено търсене на твърда валута. Банката обеща да поддържа твърда позиция, докато ръстът на цените не покаже видими признаци на забавяне.

Услугите, образованието и храната са сред основните фактори при влошаването на показателите в южната ни съседка. Базовата инфлация, която изключва волатилни артикули като храни и енергоносители, пък се ускорява до най-високото си ниво в историята от 75,2% спрямо 72,9% през февруари.

Месечната инфлация - предпочитаният от централните банкери измерител - се забавя до 3,16% от 4,5 на сто предходния месец. Това е най-ниската стойност от декември.

Според икономиста Халук Бурумчекчи покачването на цените след рязкото увеличение на минималната заплата в началото на годината, както и нестабилността в сектора на услугите ще продължават. „Смятаме, че след като инфлацията се ускори до около 75% към края на май, тя ще се забави до около 45% в края на 2024 г., ако обменните курсове, заплатите, потребителските цени и цените на суровините не бъдат изправени пред други шокове“, посочва той.

Турската централна банка предвижда годината да приключи с инфлация от 36% с горна граница до 42%.

Лирата се търгуваше с 0,1% по-високо спрямо щатския долар в 11:17 ч. местно време в сряда. Валутата се представи най-зле сред нововъзникващите пазари миналия месец, като отслабна с 3,5 на сто спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още