IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно се е свила в еврозоната и в ЕС през февруари

Обемът ѝ намалява съответно с 0,5% и 0,4%

15:55 | 05.04.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели по-рязко от очакваното през февруари, сочат данни, публикувани в петък от Евростат.

Обемът на търговията на дребно се понижава с 0,5% във валутния съюз на месечна база, след като остана непроменен през месец януари. За целия Европейски съюз понижението възлиза на 0,4 на сто.

В сравнение с февруари 2023 г. продажбите са намалели с 0,7% в еврозоната и с 0,2% в ЕС.

Даниите на Европейската статистическа служба показват, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 0,4% през февруари, докато показателят за нехранителните продукти отчита намаление от 0,2%. Продажбите на автомобилни горива са спаднали с 1,4%.

Сред страните членки на евросъюза най-големият месечен спад на продажбите на дребно са регистрирани в Германия (-1,9%), Белгия (-1,8%) и Кипър (-1,1%), докато най-силен ръст се наблюдава в Полша (+1,4%), Хърватия ( +1,2%) и Естония (+1%).

А вчера стана ясно, че бизнес активността в еврозоната се е разширила през миналия месец за първи път от май 2023 г. Възстановяването обаче е неравномерно с по-силен от очаквания подем в доминиращата индустрия на услугите, компенсиращ по-дълбокия спад в производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Hamburg Commercial Bank AG (HCOB) за валутния съюз, обобщен от S&P Global и считан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се покачва до 50,3 пункта през март от 49,2 пункта през февруари. Така показателят надвишава предварителната оценка от 49,9 пункта.

Този отскок придвижи индекса обратно над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още