IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад ще предложи единна регулаторна рамка за МСП в Европа

Докладът, подготвен от бившия италиански премиер Енрико Лета, ще призове за създаването на „пета свобода“ на движение на знанието и иновациите

11:46 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

На експортно-ориентираните малки бизнеси в Европа трябва да бъде предложена единна регулаторна рамка с едни и същи правила, управляващи дейността им, където и да работят в региона, се предлага в доклад, който ще бъде представен пред държавните лидери следващата седмица.

Докладът е изготвен от бившия италиански премиер Енрико Лета с цел да открие начини за подкрепа на единния пазар на Европейския съюз (ЕС) и така да засили конкурентоспособността срещу конкурентни икономики като САЩ и Китай, пише Ройтерс.

Лета казва, че малките и средни предприятия (МСП) в Европа трябва да могат да изберат новосъздадена единна регулаторна рамка, вместо да трябва да се справят с различни регулации и данъчни правила в 27-те страни членки на ЕС.

„Бих го нарекъл Ваирант 28 – нещо като правна рамка“, казва Лета за Ройтерс, след като представи проектопредложенията си пред европейските комисари в Брюксел в сряда.

МСП обикновено се определят като компании с по-малко от 250 служители и оборот под 50 млн. евро. Като такива те формират по-голямата част от компаниите в Европа.

Лета казва, че докладът му ще насърчи допълнителна интеграция във финансовия сектор на ЕС и ще предложи начини да се разшири 31-годишния единен пазар на ЕС, който в момента предлага свобода на движение на хора, услуги, капитал и стоки през националните граници.

Докладът ще призове за създаването на „пета свобода“ на движение на знанието и иновациите, за да се насърчи обемът на ноу-хау в рамките на блока.

„Време е единният пазар да се справи с нематериални неща като данни, образование, умения, проучвания, иновации“, казва Лета.

Една от точките за действие за насърчаване на трансграничното знание е да се даде на всички гимназиални ученици в ЕС достъп до платена програма за образователен обмен в друга държава от ЕС – нещо, което в момента могат да си позволят само богати семейства.

Лета казва, че неговото предложение за „пета свобода“ няма да изисква промяна в договорите на ЕС – нещо, което изисква единодушие на страните членки. „В противен случай планът няма да получи голямо доверие, защото ще бъде отложен завинаги“, каза той.

Пълният доклад ще бъде представен пред европейските лидери на срещата им следващата седмица. Той следва шестмесечен преглед, в който Лета обиколи 65 европейски града, за да се срещне с правителства, търговски камари, банки, компании и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още