IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на еврозоната се удвоява през февруари

Той достига до 23,6 млрд. евро спрямо предходния месец благодарение на големия месечен скок на износа извън валутния съюз

15:07 | 16.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Износът на еврозоната се увеличава през февруари, като търговският излишък на валутния съюз също нараства осезаемо. Това сочат публикувани във вторник данни на Европейската статистическа служба.

Това са поредни показатели, които дават възможност да се предположи, че еврозоната вече е преминала най-лошото си икономическо състояние и в ход е бавен възход, отбелязва Ройтерс.

Икономиката на валутния съюз беше в стагнация в продължение на шест поредни тримесечия, а огромният ѝ производствен сектор - в дълбока рецесия. Някои обнадеждаващи индикатори сега показват, че глобалното търсене се възстановява.

Търговският излишък се е удвоил през февруари до 23,6 млрд. евро спрямо предходния месец благодарение на големия месечен скок на износа извън еврозоната, съобщи статистическата агенция на ЕС. Макар износът да регистрира големи месечни ръстове през последните два месеца, той остава равен на стойностите отпреди година, което показва, че възстановяването далеч не е завършило.

В Европейския съюз износът на промишлени стоки нараства главно поради увеличените продажби на машини и транспортно оборудване. Това компенсира малките спадове в много други направления.

Вносът, от друга страна, остава далеч под последните си нива, най-вече поради по-нисък внос на енергоносители. Той пък е намалял с 18,2% в сравнение с година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 седмица
Пък ако бяха и по-хитри и разполагаха с велик стратег като Владимир Къси и изгръмяваха рекордни количества ракети и снаряди в някоя съседна държава, щяха и рекорден ръст в промишленото производство да отчетат...Ама няма, така че засега толкоз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
Лапащия в механите няма ли да изкаже тежката си дума и да ни обясни как в ЕС нищо не се произвежда, мъчи ни глад, мизерия и студ... или той не коментира данни от официалните инсиситуци, а се ограничaва само до платените материали и до вашингтон поуст, блумберг и тнт? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още