IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ прогнозира по-слаб ръст на българската икономика и по-висока инфлация през 2024 г.

Фондът очаква безработицата у нас да продължи да намалява леко през тази и следващата година

19:07 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на българската икономика през 2024 г. до 2,7% и повиши очакванията си за инфлацията в страната през тази година до 3,4%. Това показват данните от новия Преглед на световната икономика на фонда.

В есенния си доклад, публикуван през октомври, МВФ прогнозира, че икономиката на България ще нарасне с 3,2%, а очакванията за инфлацията бяха тя да достигне 3%.

За 2025 г. МВФ прогнозира, че ръстът на българската икономика ще се ускори до 2,9%, а инфлацията ще се забави до 2,7 на сто. Въпреки понижената прогноза за представянето на икономиката на страната ни тази година, то все пак се очаква да бъде по-добро в сравнение с 2023 г., когато БВП нарасна с 1,8%. А очакванията за инфлацията са значително под нивото от 8,6% през миналата година.

По отношение на безработицата у нас МВФ очаква тя да продължи да намалява леко до 4,3% през тази година спрямо 4,4 на сто през 2023 г. През 2025 г. тя ще бъде на ниво от 4,2 на сто, сочат прогнозите на фонда.

По-рано днес БНБ също снижи перспективите за растежа на българската икономика в пролетните си прогнози. Централната банка е дори по-консервативна от МВФ и очаква БВП да нарасне само с 2,2% през тази година, а през 2025 г. ръстът да се ускори до 3,4 на сто. В същото време БНБ е по-оптимистична за инфлацията, като прогнозира, че средногодишният ръст на потребителските цени ще бъде на ниво от 3% през тази година и ще се забави до 2,7 на сто догодина.

В световен план МВФ повиши леко прогнозата си за икономиката, отбелязвайки, че тя се е оказала „изненадващо устойчива“ въпреки инфлационния натиск и промените в паричната политика.

Фондът очаква глобален растеж от 3,2% през 2024 г., което е увеличение със скромните 0,1 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза от януари и в унисон с прогнозата за растеж за 2023 г. След това се очаква растежът да се ускори със същия темп от 3,2% през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още