IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания показват разочароващи резултати

Данните допълват доказателствата за слабото възстановяване от миналогодишната рецесия

13:16 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано намаляват през март, след като купувачите, които се съобразяват с високите цени, намалиха разходите си за храна и други покупки, предаде Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн е останал непроменен през март след ревизирания ръст от 0,1% през предходния месец, съобщи в петък Службата за национална статистика. Икономистите очакваха увеличение от 0,3 на сто.

Данните допълват доказателствата за слабото възстановяване от миналогодишната рецесия. Потребителите все още страдат от кризата на издръжката на живота, която ги принуди да плащат повече за същото количество стоки. Макар че заплатите се увеличават бързо и се очаква Английската централна банка да намали лихвените проценти в обозримо бъдеще, тези фактори все още не са се отразили напълно.

Продажбите на дребно са се увеличили с 1,9 на сто през първото тримесечие, което означава, че секторът е допринесъл с 0,09 процентни пункта за брутния вътрешен продукт през периода, съобщи още Службата за национална статистика.

Паундът остана без съществена промяна след публикуването на данните, като задържа по-ранния си спад от 0,3% до 1,2405 за щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още