IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Обединеното кралство от рецесията набира скорост

Ръстът на индекса на мениджърите по поръчките бележи 11-месечен връх

12:58 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на икономиката на Обединеното кралство от рецесията неочаквано набира скорост в началото на второто тримесечие, като фирмите от частния сектор отчитат най-силния растеж от почти една година насам, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се повишава до по-високи от очакваните 54 пункта през април. Това е 11-месечен връх и ръст спрямо 52,8 пункта през предходния месец.

По-рано икономистите прогнозираха увеличение от 52,6 пункта, като всеки резултат над 50 пункта е сигнал за растеж. Секторът на услугите е основен двигател на повишението, докато производството се връща към свиване.

Фирмите в страната са увеличили наемането на служители с най-много от девет месеца насам. Те също така съобщават за най-силния натиск върху разходите през последните 11 месеца, особено от заплатите, след като през април влезе в сила увеличение от почти 10% на минималното работно възнаграждение.

Данните могат да засилят опасенията на "ястребите" от Английската централна банка, според които по-силната икономика и бързото нарастване на заплатите означават, че битката за ограничаване на инфлационния натиск не е приключила, дори когато индексът на потребителските цени е близо до целта от 2%. През втората половина на миналата година икономиката на Великобритания изпадна в лека рецесия, но първите показатели сочат, че през първото тримесечие растежът е възстановен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още