IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за бизнес оборудване в САЩ леко се увеличават

Фирмите все още са предпазливи по отношение на перспективите за търсене

16:59 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поръчките за бизнес оборудване, направени в заводите в САЩ, са нараснали слабо през март, което показва, че фирмите са предпазливи по отношение на перспективите за търсене и ограничават инвестициите, предаде Ройтерс.

Поръчките за основни капиталови стоки, които са косвен показател за инвестициите в оборудване, с изключение на самолети и военна техника, са се увеличили с 0,2% през миналия месец след ревизирания в посока надолу напредък от 0,4% през февруари. Това сочат данните на Министерството на търговията от сряда. Данните не са коригирани с оглед на инфлацията.

Поръчките за всички дълготрайни стоки - артикули, предназначени да издържат поне три години и включващи заявки за търговски самолети – са се увеличи с 2,6 на сто, също след ревизия в посока надолу. Средната оценка в анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти, предвиждаше ръст от 2,5%.

Нарастването на общия обем на поръчките на стоки за дълготрайна употреба е широкообхватно, като включва увеличения при моторните превозни средства и компютрите, както и при електронните продукти.

Второто поредно увеличение на поръчките на основни капиталови стоки сочи известно стабилизиране на инвестициите в оборудване, които бяха спирачка за брутния вътрешен продукт през четири от последните пет тримесечия. Въпреки че фирмите са предпазливи по отношение на капиталовите разходи, много от тях се стремят да повишат производителността в условията на повишени производствени разходи.

Първите данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината се очакват в четвъртък.

Търговски самолети

Докладът на Министерството на търговията показа, че поръчките за търговски самолети, които са променливи от месец на месец, са скочили с почти 31%, което е приблизително два пъти повече от ръста през февруари.

Boeing Co. съобщи за 113 поръчки през март в сравнение с едва 15 през февруари. Главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калхун обяви миналия месец, че ще се оттегли от поста в края на годината - част от мащабна промяна на ръководството, докато производителят на самолети се бори с проблеми и свързани с безопасността критики.

Последните проучвания на мениджърите по поръчките (PMI) изпратиха смесени сигнали за производството в САЩ. Производственият показател на Института за управление на доставките по-рано този месец показа, че фабричната дейност се е разширила през март за първи път от септември 2022 г., докато индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за април се е свил за първи път от четири месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още