IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Южна Корея надхвърли очакванията

Последните данни осигуряват облекчение за валутата на страната

11:26 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на Южна Корея се ускорява с темпове, по-бързи от най-оптимистичните прогнози през последното тримесечие, намалявайки перспективите за краткосрочно понижване на лихвените проценти и предлагайки закъсняло облекчение на президента Юн Сук Йол след неуспеха на изборите, който застрашава политическите му инициативи.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,3% през трите месеца до края на март спрямо предходното тримесечие, съобщи Южнокорейската централна банка в четвъртък - напредък, който значително изпревари прогнозата на икономистите за 0,6% увеличение, предаде Bloomberg.

Икономиката на страната се е разширила с 3,4% на годишна база, надминавайки прогнозата от 2,5%.

По-бързото от очакваното разширяване засилва мнението сред централните банкери, че икономиката на Южна Корея ще нарасне с повече от 2% тази година. Глобалното търсене на технологични продукти като полупроводници е ключов двигател, докато инерцията започва да се разширява и към други индустрии. Също така ръстът на износа се е ускорил до 8,3% през първото тримесечие от 5,7% през предходния период.

Инвестициите в строителството са се върнали към растеж през първото тримесечие след свиване от 4,5% през предходния тримесечен период. Правителството съобщи през февруари, че ще ускори изпълнението на инфраструктурни проекти и публично-частни партньорства, за да подкрепи индустрията, където дейността е засегната от кредитни рискове.

Спрямо предходното тримесечие частното потребление е нараснало с 0,8%, а държавните разходи са се увеличили с 0,7%. Износът в реално изражение се увеличи с 0,9%, тъй като инвестициите в съоръжения са намалели с 0,8%, според Южнокорейската централна банка.

Индустриалното производство се е увеличило с 1,2% спрямо предходното тримесечие, като химическите продукти и транспортното оборудване са водещи в дейността. Благоустройството и сградното строителство играят централна роля в стимулирането на строителната индустрия, която отбелязва ръст от 4,8% през първото тримесечие.

Остават обаче рискове за икономическите перспективи. Централните банки по света поддържат лихвените проценти високи, за да укротят инфлацията, а напрежението в Близкия изток се разгаря. Валутата на Южна Корея за кратко отслабна до ключовото психологическо ниво от 1400 вона за долар миналата седмица, което предизвика предупреждения за намеса от страна на централните банкери.

„Последните данни предлагат обнадеждаващи признаци, че най-лошото може да е отминало за потреблението в Корея, но с отслабването на пазара на труда и тежестта за обслужване на дълга, която вероятно ще остане висока, не сме убедени, че данните бележат началото на силно възстановяване“, коментира Шиваан Тандон, икономист в Capital Economics.

Държавните разходи също се забавиха в сравнение с ерата на пандемията от Covid-19, когато стимулите помогнаха за прилив на икономиката.

„Засега властите могат да въздъхнат с облекчение, тъй като частните разходи показват устойчивост“, смята Ан Йънг-джин, икономист в SK Securities. „Правителството все още има водеща роля“.

Изборното поражение на Юн Сок Йол застраши усилията му да намали данъците върху богатството и да укрепи отношенията със САЩ и Япония през остатъка от мандата му, който приключва през 2027 г. Юн превърна по-силните икономически и технологични връзки със САЩ в център на своята политика, отбелязват още анализаторите.

Междувременно тенденцията в световната търговия е добра за Южна Корея, като Световната търговска организация очаква постепенно възстановяване в първите месеци на 2024 г. „Но всякакви печалби могат лесно да бъдат неутрализирани от регионални конфликти и геополитическо напрежение“, посочиха от глобалната организация миналия месец.

Китай ще играе ключова роля за своя съсед. Страната остава най-големият търговски партньор на Южна Корея, като нейният износ за втората по големина икономика в света се е повишил с 9% спрямо година по-рано за първите 20 дни на април. Доставките на Южна Корея за САЩ са се увеличили с 22,8%, докато тези за Виетнам са нараснали с 26,6 на сто.

Тъй като икономическият растеж на Южна Корея се ускорява, това може да предостави повече възможности на централната банка да запази референтния си лихвен процент рестриктивен за по-дълго време. Запазвайки фокуса си върху инфлацията, финансовата институция остава лихвения процент стабилен за 10-ти път по-рано този месец.

Банката на страната обаче вероятно ще преразгледа прогнозата си за растеж за 2024 г. до 2,3% от 2,1%, когато бордът се събере на заседание за решение за лихвените проценти през май. Ако това се случи, централната банка ще започне да променя и облекчава политиката си през четвъртото тримесечие, а не през третото, както се очакваше по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още