IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка смекчи ястребовия тон въпреки упоритата инфлация

Регулаторът запази непроменени лихвите, но понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната за следващата година до 2,1%

10:33 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея смекчи тона на ястребовия си подход като остави непроменени лихвените проценти, докато се опита да потуши спекулациите относно ранната промяна в своята политика с предупреждения за по-силна от очакваната инфлация, съобщава Bloomberg.

Регулаторът запази непроменен своя седемдневен обратно репо лихвен процент на ниво от 3,5% - решение, очаквано от всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Основната лихва се задържа на своя 15-годишен връх, откакто служителите на ведомството последно я повишиха през януари.

Въпреки че решението на служителите е единодушно, гуверньорът Ри Чанйонг заяви на пресконференция, че броят на членовете на борда, които виждат необходимост от допълнително затягане на паричната политика, е намалял до четирима от преди месец.

Това смекчаване на ястребовата позиция на служителите предполага, че възможността за евентуална промяна в посоката на политиката наближава с времето.

Въпреки че инфлацията надмина прогнозите през последните месеци, последното решение подчертава мнението, че централната банка вероятно ще приключи с повишаването на лихвите. Икономисти и пазарни очакват на следващото заседание ведомството да разхлаби своята политика, тъй като се стреми да осигури меко кацане за икономиката след битката си с нажежените цени.

Нарастващите очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще облекчи политиката през следващата година, предлагат повече свобода на действие на регулатора в Южна Корея да обмисли намаляване на лихвите през 2024 г., след като събере повече доказателства, че инфлацията е под контрол. Перспективата за лихвените проценти в САЩ вече помогна за укрепване на вона спрямо долара и понижи доходността по облигациите.

Засега фокусът на южнокорейската централна банка остава върху цените. След последното решение ведомството повиши прогнозата си за инфлацията за следващата година до 2,6% от 2,4 на сто преди това и до 3,6% за тази година  - сигнал, че ще трябва повече време за охлаждане на цените.

Според гуверньора Ри инфлацията вероятно ще се забави през следващите два или три месеца, преди да се доближи до 2% към края на 2024 г. или в началото на 2025 г.

Централната банка също се отдръпна от ангажимента да поддържа лихвите рестриктивни за „значителен период от време“. Вместо това тя обяви, че лихвите ще останат рестриктивни за достатъчно дълъг период от време, за да се гарантира, че инфлацията се доближава към целта.

Ри отказа да посочи точно колко месеца са нужни за това.

Централната банка понижи частично прогнозата си за икономическия растеж на страната за следващата година до 2,1%, като запази оценката си за тази година за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още