IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отчита най-дългата си серия на свиване на фабричното производство

Показателят се понижава с 8 на сто през юли, като това е десети пореден месец на спад, показват статистически данни

11:54 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричното производство на Южна Корея отново отчита спад през юли, записвайки най-дългия си период на понижение от десетилетия, тъй като разчитащата на търговията страна се сблъсква с препятствия с износа на фона на глобалното икономическо забавяне, съобщава Bloomberg.

Промишленото производство в Южна Корея спада с 8% спрямо юли 2022 г., с което страната отчита десети пореден месец на понижение, показват данни на националното статистическо бюро Statistics Korea, публикувани в четвъртък.

Резултатът изостава от прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за понижение от 6%. През юли спадът достигна едва 2%.

Низходящата серия вече задминава 9-месечния период по време на световната финансова криза и е най-дългата подобна, откакто започва отчитането през 1976 г.

Въпреки че темпът на свиване се забавя от началото на годината, което предполага, че спадът вече е достигнал дъно, продължаващата слабост в производствения сектор е един от факторите, които кара централната банка на страната да се въздържа от по-нататъшно затягане на паричната политика на фона на упоритите кредитни рискове в имотния сектор. 

Спадът на фабричното производство от октомври корелира със спада при износа и подчертава предизвикателствата, пред които са изправени южнокорейските производители, докато Китай се опитва да засили икономическия растеж след строгите анти-Covid мерки от миналата година, а централните банки на развитите икономики продължават своята борба с инфлацията.

Икономистите се надяват на подобрение на износа към края на годината, посочвайки нарастващия обем на доставките на полупроводници. Южна Корея разчита до голяма степен на износа на технологии като чипове, за да подкрепи икономическия си растеж.

Фабричното производство на Южна Корея отчита през юли десети пореден месец на спад. Източник: Statistics Korea/Bloomberg Фабричното производство на Южна Корея отчита през юли десети пореден месец на спад. Източник: Statistics Korea/Bloomberg

„Общото промишлено производство отслабна със свиване както на потреблението, така и на инвестициите в съоръжения, което предполага по-големи рискове за икономиката. Колебливото икономическо възстановяване ще увеличи предизвикателствата пред южнокорейската централна банка при определянето на нейната парична политика“, изтъква икономистът Хьосун Квон.

Ръстът при наличността на полупроводници отслабва за втори пореден месец през юли, което предполага, че търсенето расте. Все пак запасите на автомобили се увеличават спрямо същия месец на миналата година с по-бърз темп от предходния месец, показват още данните.

Шансът за намаляване на лихвения процент от Корейската централна банка за защита на икономиката също остава минимален, като се има предвид, че Федералният резерв на САЩ остава с ястребов поглед относно лихвените корекции.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за южнокорейското производство също отчита свиване на дейността във фабричния сектор от юли миналата година, но въпреки това той сигнализира за засилване спрямо предишни нива, което предполага, че най-лошото вероятно е останало зад гърба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още