IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка в Южна Корея предупреди за риск от ускорена базисна инфлация

Високите цени на услугите възпрепятстват забавянето ѝ, показва доклад на институцията

12:32 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южнокорейската централна банка съобщи в понеделник, че рисковете от ускоряване на базисната инфлация са леко завишени на фона на силните трендове при потреблението и заетостта, засилвайки възможностите за по-висока инфлация, която да продължи по-дълго от очакваното, предава Ройтерс.

Макар че налице е силна несигурност по отношение на глобалните цени на енергията, на вътрешния и глобалния икономически растеж и при повишенията на потребителските цени, оценката за възходящите рискове е, че те са малко по-високи, що се отнася до перспективите пред базисната инфлация, казват представители на централната банка на Южна Корея в своя двугодишен преглед на инфлационните условия.

„Ако потреблението и заетостта продължат със стабилните си трендове, вторичните ефекти на натрупания натиск от увеличаването на разходите върху основната инфлация може да продължат по-дълго от очакваното“, добавят те.

Банката посочва в доклада, че базисната инфлация, която остава по-висока от общата инфлация през последните месеци, също се забавя, но с много по-бавни темпове, отколкото при сравними минали периоди, заради стабилните цени на услугите.

Потребителската инфлация в Южна Корея се е забавила до 19-месечно дъно от 3,3% през май, но базисната инфлация е останала завишена до 3,9%, надвишавайки общата за втори пореден месец.

Очаква се потребителската инфлация да достигне 2-процентната си средносрочна целева стойност до средата на 2023 г., основно заради силните базисни ефекти, преди да се ускори отново до около 3% към края на годината, казва банката в доклада. Очаква се тенденцията към по-бавно намаляване на базисната инфлация да продължи до средата на тази година, допълват в доклада.

В сравнение с Канада и Австралия, чиито централни банки наскоро продължиха с повишението на лихвите след известни паузи, имотният пазар и пазарът на труда в Южна Корея оказват по-слаб натиск върху цените, отбелязва докладът.

Банката очаква базисните цени да се повишат с 3,3% тази година – това каза институцията миналия месец, след като вдигна февруарската си прогноза от 3,0%, а очакванията за общите потребителски цени са те да нараснат с 3,5%.

Централната банка запази лихвените проценти без промяна миналия месец за трети пореден път, но също така отбеляза, че е възможно това да не е краят на затягането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още