IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Полша се ускорява след връщането на по-високия данък върху храните

Това намалява надеждите, че в страната предстои намаляване на лихвените проценти

14:16 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Полша се ускорява през април, след като правителството на страната отново наложи по-високи данъци върху храните. Това вероятно ще попречи на централната банка да намали лихвените проценти в скоро време, предава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 2,4% през настоящия месец спрямо година по-рано след повишение от 2% през март, според предварителните данни, публикувани във вторник. Повечето икономисти очакваха инфлация от 2,5%, въпреки че прогнозите варираха от 2,3% до 3,1% поради несигурността за това каква част от новия данък ще бъде прехвърлена на потребителите от търговците на дребно.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Решението на правителството да въведе отново 5% данък върху храните от април и плановете за постепенно премахване на таваните върху цените на електроенергията са част от опита да се сложи край на мерките, които имаха за цел да овладеят рязкото ускоряване на инфлацията след пандемията от Covid-19 и началото на войната в Украйна.

Опасенията, че данъчните промени могат да доведат до възобновяване на растежа на цените, накараха гуверньора Адам Глапински многократно да потисне очакванията, че централната банка ще намали лихвените проценти преди края на годината. От октомври насам референтната лихва остава непроменена на равнище от 5,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още