IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избягалите в чужбина руснаци се завръщат и подкрепят икономиката

Завърналите се мигранти са добавили между една пета и една трета към годишния икономически растеж на Русия през 2023 г.

13:30 | 02.05.24 г. 3
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

Един милион руснаци избягаха в чужбина през първата година от нашествието на Кремъл в Украйна. Сега хиляди хора се завръщат у дома, осигурявайки пропагандна победа на президента Владимир Путин и подкрепяйки военновременната му икономика, пише Bloomberg.

В момент, когато войната продължава, а човекът, който я започна, се готви да встъпи в нов шестгодишен мандат, много руснаци са изправени пред труден избор. Пред угрозата да получат отказ на подновяване на разрешенията си за местопребиваване, затрудненията с пренасянето на работа и пари в чужбина и ограничените дестинации, които все още ги приемат, руснаците избират да прекратят самоналоженото си изгнание.

„Не ни провървя, в действителност никой не ни чакаше“ в чужбина, казва 50-годишният Алексей, бивш политически консултант от Москва, който се установил в Грузия, за да работи като предприемач, след като бил задържан на антивоенен протест в руската столица. Той се върнал, когато финансирането за бизнеса му се изчерпало. Алексей и останалите интервюирани събеседници от Bloomberg не са пожелали да разкрият фамилиите си от съображения за сигурност.

Нашествието на Русия в Украйна, което започна през февруари 2022 г., предизвика масово изтичане на хора от Русия с невиждан от рухването на Съветския съюз мащаб. Мнозина напуснаха в знак на несъгласие с войната, а също и поради страх от мобилизация. Когато Путин нареди свикването на 300 хил. запасняци през септември 2022 г., това предизвика нова вълна на заминаване на стотици хиляди хора.

Изтичането на хора се забавя, но все още не е спряло напълно. През юни Кремъл се похвали, че половината от избягалите в онези първи дни вече са се върнали и това изглежда в унисон с наличните статистически данни от най-популярните дестинации за бягство на руснаци, както и сведения на компании за премествания. Според данни за клиенти на компанията за премествания Finion в Москва 40%-45% от хората, които са напуснали през 2022 г., са се върнали в Русия, съобщава ръководителят на компанията Вячеслав Картамишев.

Путин изрази задоволство от завръщането на хора от бизнеса, предприемачи и висококвалифицирани специалисти, наричайки го „добра тенденция“. Той посочва притока на хора като знак за подкрепа за политиките му, независимо от истинските причини за прибирането им у дома и данните, че руснаците имат „усещане за принадлежност, разбиране на случващото се“.

Историите за завърнали се хора се използват в пропагандата като потвърждение за „русофобията“ на Запад, казва Татяна Становая, основател на компанията за политически консултации R.Politik и старши съдружник в Център Карнеги Русия, Евразия. За Путин това е от значение, защото „му дава гориво и още доказателства, че е бил прав“, отбелязва тя.

Хилядите завърнали се емигранти помагат също на Русия да се справя с военновременните санкции и да постига стабилно икономическо представяне. По данни на Bloomberg Economics завърналите се мигранти вероятно са добавили между една пета и една трета към годишния икономически растеж на Русия от 3,6% през 2023 г.

Но завърналите се служители все още съставляват само 0,3% от общия брой на заетите. Това не помага твърде много за смекчаването на острия недостиг на кадри на трудовия пазар, но подчертава големия принос на завърналите се в родината си руснаци към икономическата дейност.

„Първо, завърналите се мигранти обичайно имат по-високи заплати и са заети в индустрии с по-висока добавена стойност – допитвания показват, че нивото на доходите е силно обвързано с вероятността от напускане на страната за избягване на мобилизация през 2022 г.“, коментира Алекс Исаков, икономист за Русия в Bloomberg Economics. „Второ, завърналите се служители подкрепят дейността в местни ориентирани към потребителите индустрии като услуги за домакинствата, търговия на дребно и недвижими имоти, вместо да харчат доходите си в чужбина. Последното е от значение и за намаляването на изтичането на капитал от Русия през 2023 г.“, допълва той.

За някои Русия сега предлага по-добри възможности и условия на труд, отколкото преди войната, защото страната се опитва да привлече отново оскъдни на брой специалисти. Програмистът Евгений и семейството му се върнали след около една година живот в Алмати, Казахстан, когато той получил предложение за работа в Русия със заплата и условия, за които дори не можел да мечтае преди това.

„Това е подарък за нас“, казва президентът на Националния изследователски център „Институт Курчатов“, след като ЦЕРН, Европейската организация за ядрени изследвания, известна с проекта за Големия андронен колайдер, съобщи, че ще спре да работи със специалисти от Русия тази година. Това означава завръщането на учени в Русия, допълва той.

Завръщането е единственият вариант

Макар че данните за броя на напусналите варират значително, икономисти на Alfa Bank в Москва считат, че Русия е изгубила около 1,5% от цялата си работна сила през 2022 г., или около 1,1 млн. души. Въпреки че някои от тях заминаха за Европа, мнозина се отправиха към места като Обединените арабски емирства, Тайланд и Индонезия, държави, които не последваха примера на САЩ и съюзниците им в санкционирането на Русия, както и към съседни бивши съветски републики.

Хиляди руснаци побързаха да получат разрешения за местопребиваване в чужбина. Графика: Bloomberg LP Хиляди руснаци побързаха да получат разрешения за местопребиваване в чужбина. Графика: Bloomberg LP

Руските граждани изпитват затруднения или отказ, когато се опитват да подновят изтичащите си разрешения за местопребиваване, казва Картамишев. Много от тях в крайна сметка избраха да се върнат в Русия, допълва той.

Данни на Finion показват, че дори в най-приятелски настроените страни като Армения и Киргизстан руснаците са подложени на по-голямо наблюдение. Редица европейски страни, особено на изток, въведоха изисквания, които правят значително по-трудно получаването или подновяването на временни разрешения за местопребиваване на руснаци. Така постъпи и Турция, като изненада десетки хиляди руснаци, които тогава бяха изправени пред избора да се върнат у дома или да потърсят друга страна, казва Картамишев.

Към момента броят на разрешенията за краткосрочно местопребиваване за руснаци в Турция е около 60 хил., наполовина по-малко спрямо 132 хил. през 2022 г., сочат официални данни.

Данни на Грузинската статистическа служба показват, че броят на руснаците, напуснали страната, е нараснал шест пъти до 35 344 през 2023 г., а пристигналите мигранти са намалели с 16% спрямо година по-рано. Казахстан съобщи, че 146 хил. новодошли от Русия до края на 2023 г., но руски дипломат в Алмати заяви, че след една година не повече от 80 хил. души са останали.

Процесът по завръщане в родината вероятно ще продължи. Според изследване на политолози начело с Емил Камалов и Ивета Сергеева в European University Institute във Флоленция само 41% от руските мигранти, а в някои страни едва 16% считат статута си за стабилен или донякъде стабилен в приелите ги общества. Тази несигурност е задълбочена допълнително от твърденията на 25% от анкетираните, че са обект на дискриминация от местни хора или институции.

Те установяват, че „светът буквално е настроен срещу тях“, казва Анна Кулешова, социолог в Social Foresight Group, която интервюира руски имигранти. „Те се завърнаха с негодувание и усещането, че „Путин в крайна сметка не е сгрешил чак толкова. Те наистина ни мразят“.

Пристигнали у дома, много емигранти, които са напуснали заради противопоставянето си на войната, са изправени пред различни предизвикателства. 35-годишният IT банков специалист Александър се завърнал в Русия от Азербайджан, защото семейството му не се чувствало добре там. Той намерил работа в голяма руска банка, където повечето му колеги подкрепят Путин и вярват на пропагандата за войната, казва той.

Александър не спори с колегите си по въпроса. „Не е безопасно да убеждаваш колеги. Чакам този кошмар да свърши“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 2 седмици
До: wart Путкккин настрои Света срещу руснаците...а те съдействаха мълчаливо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
wart
преди 2 седмици
Те си мислеха " Вес де хорошо где нас нету" Америка и Западът само за година направи така ,че щялата Европейска общественост да се настрои против Руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
doba
преди 2 седмици
И като се завърнат нема ли да отидат на фронта ? Или първо ще минат през лечебен център за депресирани наборници/запасняци ?.. По някоя евро-програма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още