Рязкото покачване на цените на хранителните стоки във Великобритания заплашва да забави темпа на намаляване на лихвените проценти от Английската централна банка (АЦБ), повишавайки риска от упорито нажежена инфлацията, дори когато икономиката на страната показва признаци на спад, съобщава Bloomberg.
Цените на основните стоки, включително масло, говеждо месо и шоколад, са се повишили през май с близо 20% спрямо същия месец на предходната година, което е допринесло за най-големия годишен скок в общите цени на храните от февруари 2024 г.
Това е стимулирано отчасти от увеличенията на националните осигурителни вноски, минималната работна заплата и разходите за опаковки, които търговците на дребно прехвърлят на потребителите.
Покачването е достатъчно голямо, за да привлече вниманието на представителите на АЦБ, която запази лихвените проценти непроменени по-рано тази седмица, придържайки се към плана си за постепенно облекчаване на паричната политика, дори когато пазарът на труда отслабва, а икономиката като цяло се забавя.
Протоколът от заседанието показа опасения, свързани с това, че покачващите се цени на храните биха могли да накарат работниците да настояват за по-високи заплати, за да компенсират въздействието.
„Възможното въздействие на покачващите се цени на храните върху инфлационните очаквания ще бъде нещо, което Комисията по парична политика вероятно ще следи внимателно през следващите няколко месеца“, коментира Мат Суонъл, главен икономически съветник на EY ITEM Club.
Решението на АЦБ да се придържа към предпазливия си подход – поддържане на основната лихва на ниво от 4,25% – ще забави всяко облекчение за бизнеса, потребителите и собствениците на жилища, които са притиснати от разходите по заеми, които се увеличиха рязко след пандемията.
Потребителските цени като цяло се повишиха през май с годишен темп от 3,4%, а проучванията показват, че домакинствата очакват инфлацията през следващата година да остане доста над целта от 2%, което кара представителите на АЦБ да следят за евентуални странични ефекти, ако подобни очаквания се вкоренят в икономиката.
Последните проучвания установяват, че цените на хранителните продукти имат най-голямо влияние върху инфлационните очаквания.
„Потребителите са изключително чувствителни към цените на храните, защото те ги купуват толкова много и толкова често“, посочва Рут Грегъри, заместник-главен икономист в Capital Economics.
преди 2 седмици Добре дошли в дивотията извън Еврозоната. Не искате в Европейския съюз, може да кандидатствате за БРИКС. отговор Сигнализирай за неуместен коментар