IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов кръг преговори между Русия и Украйна се очаква в четвъртък*

Очаква се американският държавен секретар Антъни Блинкен да посети същия ден страни членки на НАТО в съседство на Украйна

14:56 | 03.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На фона на продължаващите сражения между руски и украински сили се очаква по-късно в четвъртък да се проведе вторият кръг преговори между Киев и Москва с надеждата да бъде постигнато примирие.

Срещата трябва да започне до няколко часа, съобщи Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от БТА.

Той написа онлайн, че украинската делегация пътува с хеликоптер към мястото на срещата.

По-рано беларуската държавна информационна агенция БелТА цитира руския главен преговарящ Владимир Медински, че вторият кръг от разговорите с украинската страна ще се проведе в Беларус и ще започне в 12 ч. по Гринуич (14 ч. българско време).

Очаква се също американският държавен секретар Антъни Блинкен да посети същия ден страни членки на НАТО в съседство на Украйна, съобщава Bloomberg.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски коментира, че всички отбранителни линии на Украйна са запазени. За една седмица руските войски не постигнаха успех на нито едно стратегическо направление, заяви във видеообръщение той, цитиран от БТА.

„Държим се така, че окупаторите бяха принудени да променят тактиката си. Ракетно-бомбените удари на Русия по украински градове са признание, че те не са могли да направят нищо съществено на наша земя", каза Зеленски. По думите му руските военни „са обречени".

Русия ще компенсира изцяло всичко, което е сторила против Украйна, допълни Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

„И казваме на Русия: учете думите „репарации" и „контрибуции". Ще компенсирате всичко, което сте сторили против Украйна. Изцяло", заяви той.

По информация на Bloomberg Украйна е поискала от всички членове на Световната търговска организация да прекратят членството на Русия в отговор на инвазията, съобщава агенцията, която е видяла писмо на властите в Киев.

Украйна е наложила „пълно икономическо ембарго“ на Русия и вече няма да прилага споразуменията на СТО, що се отнася до Москва, се казва в него.

Що се отнася до молбата на Украйна за начало на преговорите за членство в Европейския съюз, тя трябва да се обсъди от Европейския съвет. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той отбеляза, че преговорите са цялостен процес. По неговите думи молбата на Киев поставя началото на процеса и сега следва обсъждането.

Говорителят уточни, че предложението на ЕК да се задействат правилата за временна закрила биха осигурили на украинските бежанци възможност да подават молба за убежище навсякъде в ЕС, където пожелаят. Той добави, че 26 държави от ЕС са осигурили значителна хуманитарна помощ за Украйна и посочи, че никога досега не е имало толкова висок брой на отзовалите се държави при сходно искане.

*Информацията е актуализирана към 15:30 ч. с коментара на Михайло Подоляк

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Дано се стигне до примирие. Войната е срам за човечеството и показва че, въпреки всичко все още сме животни със първични инстинкти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Руското нахлуване в Украйна излага на ядрена заплаха "цялото човечество", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека ЖЕНЕВА, 03.03.2022 16:15 (БТА) Върховният комисар на ООН по правата на човека предупреди днес международната общност, че руското нахлуване в Украйна излага на ядрена заплаха "цялото човечество", предаде Франс прес....Поставянето на руските ядрени сили в повишена готовност дни след първата атака срещу Украйна "подчертава тежестта на рисковете за цялото човечество", добави тя.Руската инвазия "се отразява в огромни мащаби върху човешките права на милиони хора в Украйна", каза Мишел Бачелет, осъждайки нападението. По последни данни на ООН от началото на бойните действия на 24 февруари в Украйна са загинали 230 цивилни, включително 15 деца, а 525 са ранени. Бачелет обаче заяви, че реалните числа са много по-високи. "Повечето загинали цивилни са убити от тежка артилерия, системи за залпов ракетен огън и при въздушни удари в населени зони", а "обезпокоителни информации сочат, че срещу цивилни обекти се използват касетъчни боеприпаси", каза тя.Дискусиите се очаква да продължат утре и Украйна се надява да бъде приета резолюция, която призовава "за бързо и проверимо изтегляне на руските войски от цялата международно призната територия на" страната, и настоява да бъде образувана първоначално за срок от една година "международна независима разследваща комисия", каквато е създадена вече за Сирия.Някои неправителствени организации биха желали текстът да съдържа и критики срещу положението с човешките права в Русия, а също и да настоява страната да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
звездичките заместват думата ''под8888лога''' или ''бу9999лонка''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Засега, в цяла Европа, като нацисти и агресори се очертават само две държави- русия и беларус, като и двете членуват в един военен блок- одкб, като беларус е *** на русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още