IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата не видя доказателства за 72-часово задържане на Борисов

Прокурорите и МВР си противоречат за това дали е изискано привличане като обвиняеми на тримата задържани

22:20 | 18.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

От Софийската градска прокуратура не виждат достатъчно доказателства, които да обосноват задържане за 72 часа за бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-а Севделина Арнаудова. Това стана ясно на пресконференция от прокуратурата около 30 минути, след като тримата бяха освободени без обвинения и без мярка за неотклонение.

Според наблюдаващите прокурори по разследването повдигането на обвинения към този момент би било нарушение на закона, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор Десислава Петрова.

„Няма пречка в по-нататъшния ход на разследването и събирането на достатъчно обвинителни доказателства този извод да бъде променен", допълни Петрова.

По думите ѝ в прокуратурата са постъпили доказателства, сред които и разпитите на шестима свидетели, а първото действие по разследването е било разпит на премиера Кирил Петков, който е разказал за официалната си среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на визита в България на 16 и 17 март по негова покана.

Повечето от свидетелите, за които стана дума, са работили за Васил Божков и разказват за неговото познанство с Борисов и Горанов. Според прокуратурата нито един от тях не е ставал свидетел на предаване на пликове с пари и не е присъствал на въпросните срещи.

Разпитан е член на бюджетната комисия в парламента, бивш депутат, за промените в Закона за хазарта. Този свидетел сочи Менда Стоянова като политически опонент, съобщи прокурор Петрова. По-късно Георги Кадиев обяви във Facebook, че той е бил въпросният депутат.

Около 20:30 ч. тази вечер в СГП са постъпили допълнителни материали, които ще бъдат допълнително анализирани. Тези материали са свързани с организацията на работата на НСО и снимков материал от медийни публикации. 

Според Десислава Петрова в прокуратурата не са докладвани предложения за привличане на обвиняеми лица. Точно на обраното мнение обаче са от МВР. Според ведомството всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13:30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай.

В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани, твърдят от МВР. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, като те са стояли до 17:30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на 72-часова мярка за задържане, а всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, казват още от МВР.

Припомняме, че Борисов бе задържан в четвъртък към 20:30 часа. По-късно бяха задържани и бившият финансов министър Владислав Горанов и PR-ът на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Те бяха освободени от ареста по-малко от 24 часа след задържането им, което означава, че към момента не са им повдигнати обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Много шум за нищо ,типично по европейски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още