IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел и Блинкен: Приветстваме компромисно предложение по въпроса София-Скопие

Решението на северномакедонския парламент ще бъде важно, за да продължим напред, смятат ръководителят на външната политика на ЕС и генералният секретар на САЩ

17:04 | 09.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Приветстваме компромисно предложение, което взима предвид интересите и опасенията и на Северна Македония, и на България, базирано на общо уважение, доверие и разбиране. Това написаха в свое съвместно изявление ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел и генералният секретар на САЩ Антъни Блинкен, става ясно от публикация на Борел в социалната мрежа Twitter.

"Суверенното решение на северномакедонския парламент ще бъде важно, за да продължим напред. Духът на конструктивния компромис, на който е основана европейската интеграция, трябва да продължи да вдъхновява тези, включени в този исторически процес", пише още в изявлението.

"ЕС и САЩ са отдадени на по-тясно сътрудничество със Западните Балкани. Осигуряването на стабилност и просперитет, и превръщането на тяхното европейско и евроатлантическо бъдеще в реалност продължава да е наша обща цел", казват Борел и Блинкен.

 

 

Те посочват, че в този критичен момент от европейската история, белязан от неоправданата руска агресия срещу Украйна, напредъкът по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС е от ключово значение за подсилване на сплотеността и устойчивостта на целия европейски континент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
цветя и рози само ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
А в Нидерландия нещо интересно напоследък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още