IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна ли ще формира резултата от вота през октомври?

През септември може да се нагледаме на компроматна война, която рязко да промени процентите на различните политически играчи, коментират експерти

11:30 | 12.08.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На прага на поредните парламентарни избори за година и половина България е в патова ситуация - няма политическа формация, която да грабне интереса на българския гласоподавател, няма и политическа формация, която да бъде еднозначно сочена за отговорна за тежката ситуация. Вотът на 2 октомври ще бъде белязан от ниска избирателна активност, а шансът да бъде съставено управляващо мнозинство е минимален. Около това мнение се обединяват политологът Милен Желев и социологът Кольо Колев, които коментираха политическата криза у нас по Bulgaria ON AIR.

Политологът Милен Желев определя поведението на политическите формации в условия на криза като хаос. „И управляващите, и опозиция, и служебен кабинет се вайкат за състоянието на държавата, донякъде преувеличено, донякъде - не. Ние ще научим истинското значението на думата "криза" в следващите месеци, а може би и в началото на следващата година. Най-вече в отоплителния сезон", каза той.

Социологът Кольо Колев смята, че политическите партии разиграват битка, дистанцирайки се от основния въпрос, а именно противопоставянето Изток-Запад.

"Може да ни се струва, че войната е регионален конфликт, но всъщност става въпрос за конфликта Изток-Запад, в който България малко или много се опитва да бъде привлечена, и създадена като фронтова държава. Така че плащането предстои. В момента е само началото.....виждаме енергийна и ценова шокова криза, но скоро време ще видим и ръста на безработицата, маса хора, които няма да могат да си плащат отоплението", допълни той.

Според социолога няма място за протести. "Няма политическа формация, която да събере надеждите върху себе си, да събере надеждите на хората, че нещо може да се промени и да се направи. Това е големият проблем", отсече Колев. 

По думите на Милен Желев една от най-силните мотивации на българския избирател да отиде да гласува е наказателният вот.

"Намираме се в патова ситуация. Освен че няма политическа формация, която да грабне вниманието и интереса на българския гласоподавател, няма политическа формация, която да бъде еднозначно сочена за отговорна за тази тежка ситуация. Малко или много българското общество е разделено за това кой е виновен за ситуацията и това ще удари по мотивацията на българина да отиде да гласува", категоричен е политологът.

Колев подчерта, че с войната в Украйна трябва да бъдем внимателни и да се пазим максимално.

"Темата за войната безспорно е важна за всеки български гражданин. Въвличането на България в този конфликт може би е неизбежно. Ситуацията е безкрайно объркана, донякъде сме прави да се сърдим на политиците, ако крият нещо от нас, но от друга страна те винаги имат вратичката за националната сигурност", поясни  Желев.

Колев каза още, че ГЕРБ запазва своите избиратели. Той подчерта, че те са около 500-600 хиляди.

"Продължаваме промяната" губи част от своите избиратели, именно на базата на острата русофобска позиция, която малко или много заеха. При ДПС не очаквам особени движения, Карадайъ отиде при Ердоган, така че гласовете, които традиционно получават от Турция, пак ще ги получат. БСП са в традиционната си криза, Нинова продължава да търси навсякъде врагове. Сега повежда поредната битка с президента и служебния кабинет", обясни Кольо Колев и добави, че "Възраждане" ще продължава да привлича все повече и повече хора.

Според Милен Желев не е толкова сигурно влизането на "Български възход" в Народното събрание: "Съвсем нормално е войната в Украйна да определя сегашните парламентарни избори. Най-нормалното нещо е да има както русофили, така и русофоби. "Възраждане" успява да капитализира събитията в Украйна с проруската си позиция. През септември може да се нагледаме на компроматна война, която рязко да промени процентите на различните политически играчи. Очаквам атаки срещу бившия премиер Кирил Петков, защото това жегва българина", посочи политологът.

Социологът предрече ниска избирателна активност: "Шансът да бъде съставено управляващо мнозинство е минимален." С тезата му се съгласи и Желев.

Вижте още във видеото на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още