IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за запазване на американската държава

Милиони избиратели вярват на републиканската лъжа, че властите във Вашингтон са опасни

09:15 | 28.08.22 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не е изненада, че Гроувър Норкуист, ревностният ръководител на „Американци за данъчна реформа“, основната антиданъчна група във Вашингтон, стои зад последната политическа драма в САЩ. Норкуист, чиято група кара републиканците в Конгреса да обещаят никога да не гласуват за увеличаване на данъците, каза, че целта му е да свие американската държава до такава степен, че да може да бъде удавена във вана. Лишаването от средства на Службата за вътрешни приходи (IRS) е ключов начин за реализиране на неговата амбиция, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Уви, Джо Байдън току-що обърка плановете на Норкуист. Наскоро президентът на САЩ подписа закон, който ще добавя по 8 милиарда долара годишно през следващото десетилетие към бюджета на IRS, което ще анулира годините усилия на Норкуист. Въпреки че законът само възстановява финансирането на службата до нивата отпреди 2013 г., когато републиканците наложиха големи съкращения, те го описват като въоръжено нападение срещу свободата на САЩ.

„Колко време остава, докато демократите изпратят специален екип на IRS, който да вземе лимонадата от ръцете на вашите деца?“, написа в Twitter Рона Макдениъл, ръководител на Републиканския национален комитет. Чък Грасли, републиканският сенатор, в чийто ресор е IRS, предположи в предаване на Fox News, че ударна група на IRS ще щурмува семейни фирми. Коментатор на Fox News каза, че данъчната служба ще „преследва и смазва данъкоплатците от средната класа, които не плащат достатъчно“.

В този случай заграбването на властта от Вашингтон би заслужавало още едно Бостънско чаено парти – първоначалният бунт на Америка, който помогна за разпалването на революцията срещу британците. Байдън ще бъде крал Джордж III, а Тед Круз, сенаторът от Тексас, който миналата седмица призова за разтуряне на IRS, ще бъде Джордж Вашингтон.

Подобно на много политически въстания преди това, и сегашното носи отпечатъците на Норкуист. Републиканците използват число, което той е извел от неясен документ на Министерството на финансите на САЩ, в който се казва, че новото финансиране за IRS може да бъде използвано за наемането на 87 000 нови агенти. По някакъв начин това бе представено като армия от федерални офицери, инструктирани да проникват в домовете на средната класа.

Пропагандата в този мащаб е по-трудна за борене от по-малките неща и това е част от нейната ефективност. В политиката, както се казва, ако обясняваш - губиш. Освен това представянето на IRS като глобалистка автокрация е само една от многото кампании за дезинформация, насочени към Байдън.

Същите републикански фигури твърдят, че нахлуването на ФБР в резиденцията на Доналд Тръмп в курорта Мар-а-Лаго (Флорида) неотдавна е операция в стил Гестапо за елиминиране на главния съперник на Байдън. Мнозина в традиционната партия на закона и реда сега призовават ФБР да бъде премахнато. Добавете към този списък Федералния резерв и министерствата на енергетиката и образованието, и ваната на Норкуист започва да изглежда подходяща за целта. По-широката цел е да се парализира федералното правителство.

Обезсилването на невоенната страна на американската държава е приоритет на републиканците, който не е отскоро. Но тяхната антидържавна история е определено смесена. От една страна, ежедневното управление на САЩ става все по-трудно. Ограниченията, наложени на федералните агенции, включително IRS, станаха по-тежки през годините. Контактите на хората с правителството може да бъдат болезнено преживяване. Демократическият навик за микрорегулация - който действа като харта за пълна заетост на адвокатите - също добави към бавното движение на Вашингтон. Това от своя страна прави избирателите по-възприемчиви към антиправителствената реторика.

От друга страна, федералните разходи на САЩ, като дял от икономиката, не са спаднали през последните две десетилетия. Нито размерът на държавните служители. Крайният резултат е прогресивно по-малко ефективна държава, която остава все така раздута или свита (в зависимост от политика), както и преди. Бил Клинтън говореше за създаване на по-умно правителство. В действителност, и по презумпция, правителството на САЩ губи своя колективен коефициент на интелигентност.

IRS е основна жертва на това. Тъй като броят на нейните агенти намаля, способността й да одитира големи компании и богати данъкоплатци също спадна, което означава, че като цяло тя оставя богатите на мира. Заможните американци са имали 80% по-малка вероятност да бъдат одитирани през 2018 г., отколкото през 2011 г. Има години, в които някои от супербогаташите в Америка, включително Илон Мъск, не са плащали данъци.

От друга страна, делът на американците от средната класа, обект на одити от IRS, се е увеличил рязко, защото са евтини и лесни за извършване. Най-вече разследванията са за предполагаеми измами с данъчния кредит върху доходите, на които само най-бедните американци имат право. Агентите на IRS не са на нивото на богаташите, чиито съветници могат да избират от лабиринт от средства за избягване на данъци.

Резултатът е, че приходите на правителството на САЩ непрекъснато спадат. Тези несъбрани десетки милиарди долари бяха маскирани от ерата на нулеви лихвени проценти, която сега е към своя край. Финансирането на правителството на САЩ е на път да поскъпне чувствително. Законът за намаляване на инфлацията на Байдън ще допринесе до известна степен за изравняване на условията на игра между нископлатените агенти на IRS и свръхплатените корпоративни адвокати.

Но ако републиканците си върнат контрола над Конгреса на междинните избори през ноември, това може да се окаже краткосрочна победа. Те могат просто да блокират бюджета на IRS. Обществената цена на тази последна кампания за дезинформация е трудно да се изчисли. Милиони американци сега смятат, че правителството на САЩ е въоръжено, опасно и е по петите им. Това е огромна лъжа, но лъжите могат да пускат корени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Тиквестора е пропагандна медия. Какво друго да очакваш!?Демократичното правителство преминава границата на тиранията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
VenislavRN
преди 1 година
По-принцип американското правителство е въоръжено и опасно и със сигурност е по петите на гржданите ако става дума за данъци специално, както и всяко друго правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
analog
преди 1 година
"Милиони избиратели вярват на републиканската лъжа" Малко съм изненадан че журналистите на Инвестор имат такова отчетливо становище по въпроса за лъжата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още