IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: ЕК подготвя пакет от 9 млрд. евро за икономиките на Западните Балкани

Помощта ще отблъсне опитите на авторитарни държави да забавят демократичната трансформация в региона, каза ръководителят на ЕК

21:17 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да инвестира до 9 млрд. евро в икономиките на Западните Балкани и да привлече частни инвестиции в размер до 20 млрд. евро в региона, за да отблъсне опитите на авторитарни държави да забавят демократичната трансформация в региона. Това обяви в понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

"Стартирахме инвестиционен план за инвестиране на 9 млрд. евро с потенциал за мобилизиране на 20 млрд. евро частни инвестиции за този регион. Това ще ни позволи да противодействаме на намесата на авторитарни държави, които подкопават развитието на демократичните институции", каза Фон дер Лайен.

"Нашите приятели от Западните Балкани винаги са били част от европейското семейство, нашите връзки са укрепени от векове на търговия и пътувания", допълни ръководителят на Еврокомисията.

Фон дер Лайен обаче призна, че през последните години напредъкът в интеграцията на балканските държави в Европейския съюз (ЕС) е бавен. Според нея отговорни за това са не толкова разногласията между страните от ЕС, а намесата на чужди играчи, включително Русия, която според нея цели да забави изграждането на демократични институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още