IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подготвя нов закон за свободата на медиите

Този закон ще бъде трудна битка, каза заместник-председателят на ЕК

10:12 | 11.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции за независимост на издателските служби от политическите власти и индустриалните магнати, съобщи вестник Le Figaro, цитиран от БГНЕС.

"Този закон ще бъде трудна битка", казва Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието. "Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес", обяснява еврокомисарят .

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Еврокомисията в края на следващата седмица, има драфт версия, която изисква собствениците на медии да бъдат ясни, което ще позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента.

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да назначават директори по "прозрачна" и "недискриминационна" процедура, а финансирането да бъде "адекватно и стабилно", пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още