IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Путин задълбочава борбата за влияние в Централна Азия

Страните от региона се преориентират в бизнеса и търговията, за да намалят зависимостта си от Русия

17:24 | 17.09.22 г.
Изглед към Астана, Казахстан. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg
Изглед към Астана, Казахстан. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Когато китайският президент Си Дзинпин пътува до Казахстан тази седмица, той коментира пред местен вестник, че взаимоотношенията между двете страни са „здрави като скала“. Връзките на Казахстан с неговия традиционен съюзник Русия обаче не са толкова стабилни.

Казахстан, който има значителен дял рускоезично население, отказа да одобри нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна. Наред с политическото си несъгласие, Казахстан изгради алтернативни икономически връзки, a Европейският съюз (ЕС) изпревари Русия като най-големия търговски партньор на Алмати, пише Bloomberg.

Това е само един пример за променящата се вярност в задния двор на Русия в Централна Азия и Кавказ. Държави, някогашни съветски републики, се стремят да намалят зависимостта си от Москва. Този процес на икономическа и политическа диверсификация беше ускорен от войната на Русия и международните санкции срещу страната, наложени в отговор.

Администрациите, които отчаяно искат да избегнат вторични санкции, активно се обръщат към германското правителство, ЕС и САЩ за съвети, особено във финансовата сфера, според Едуард Кинсбрунер, регионален директор за Централна Азия в Германската източна бизнес асоциация.

Правителствата в региона винаги са имали интерес да търгуват с Европа и Азия, „но сега се възползват от шансовете си да привлекат повече бизнес“, казва той в интервю в Берлин.

Регионът на Централна Азия. Илюстрация: Bloomberg Регионът на Централна Азия. Илюстрация: Bloomberg

Именно в Казахстан Си обяви своята водеща инициатива за инфраструктура и инвестиции „Един пояс, един път“ през 2013 г. Си и Путин се срещнаха в съседен Узбекистан в четвъртък по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

Въпреки цялата политическа символика, доказателства за преориентация се появяват в търговските статистики с Германия, най-голямата икономика в Европа и пълномощник на ЕС като цяло. Тъй като бизнесът с Русия се срина, германската търговия с Казахстан нараства с 80% през първата половина на 2022 г. в сравнение с миналата година. Търговията с Узбекистан се увеличава повече от два пъти.

Обемите обаче са далеч от това да компенсират загубения бизнес в Русия, но са достатъчни, за да може германската група да отбележи нарастващото значение на региона като част от продължаващото преконфигуриране на глобалните търговски пътища.

Германската търговия със страните от региона на Централна Азия и Кавказ се увеличава. Графика: Bloomberg Германската търговия със страните от региона на Централна Азия и Кавказ се увеличава. Графика: Bloomberg

Казахстан - най-голямата икономика в региона и доминираща страна, изнася предимно енергоносители. 

Узбекистан, който въвежда програма за икономически реформи и процес на приватизация, „се отваря напълно“, казва Кинсбрунер. Той е водил делегация в Ташкент съвсем скоро, като по време на посещението ѝ там е имало и делегации от Франция и Южна Корея.

Рискът от нестабилност все още тежи върху икономическия потенциал на региона. Президентът на Казахстан поиска от Путин да изпрати войски през януари, за да помогне за смазването на бурните протести, при които загинаха най-малко 230 души. Най-малко 18 души бяха убити в Узбекистан при редки публични протести през юли срещу предложената конституционна реформа. Дългогодишният кавказки конфликт между Армения и Азербайджан остава неразрешен.

Петролът и газът в региона са това, което му придава стратегическо значение във време, когато предизвикателство №1 за Европа е изместването на руските енергийни доставки.

През юли ЕС постигна споразумение за удвояване на вноса на природен газ от Азербайджан през Южния газов коридор - мрежа от тръбопроводи, която свързва региона на Каспийско море с Европа. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пътува до Азербайджан, за да подпише сделката с президента Илхам Алиев. Тогава тя коментира, че ЕС се насочва към „по-надеждни доставчици“ и изрази надежда, че Азербайджан може да се причисли към тях.

Част от мотива за централноазиатските и кавказките държави да гледат отвъд Москва може да е да избегнат неприязънта на Путин и да изстрадат съдбата на Украйна. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба коментира на 7 септември пред узбекски журналисти, че „ако ние загубим, тогава вие ще бъдете следващите“.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се зае да изгради по-силни връзки с Турция, след като се дистанцира от инвазията на Путин. През март той направи първото си държавно посещение в Турция, откакто стана президент през 2019 г., и подписа споразумение за „засилено стратегическо партньорство“ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Двете страни подписаха и споразумения за производство на турски военни разузнавателни и ударни дронове в Казахстан и за засилване на сътрудничеството между техните разузнавателни служби, както и за опростяване на митническия контрол.

Токаев също така активизира отношенията със Саудитска Арабия и Катар. В разговор през юли с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел той каза, че Казахстан може да помогне във време на задълбочаване на геополитическите противопоставяния, като действа като „буферен пазар“ между изтока и запада, юга и севера.

Войната на Путин срещу Украйна накара Казахстан „сериозно да преосмисли своята стратегическа и икономическа сигурност и да се диверсифицира от Русия, където е възможно“, коментира Кейт Малинсън, основател на Prism Political Risk Management в Лондон.

За мнозина в региона това е случай на ребалансиране на влиянието на Москва, за да се добавят други източници на икономически растеж във време на изместване на глобалните търговски пътища. Избухването на конфликта между Азербайджан и Армения допълнително усложнява картината и осуетява опита за отваряне на отдавна затворените граници и развитието на транспортните връзки. Ако това се случи, би се улеснил достъпът на Турция до Централна Азия по сухопътните пътища и Каспийско море. Така държавите в региона ще могат да изградят връзки с Анкара и ЕС като заобиколят Русия.

Засега Русия и Китай остават ключови играчи в региона. Узбекистан подписа множество сделки с китайски предприятия в края на август, включително проекти за вятърна енергия и банкови заеми за доставка на технологично оборудване и суровини, според Janes IntelTrak Belt and Road Monitor.

Търговията на Армения с ЕС е скочила с близо 38% през първата половина на 2022 г. според Националния статистически комитет, но това е засенчено от 50% увеличение на търговията с Русия. Въпреки че ЕС е най-големият търговски партньор на Казахстан, Русия все още представлява 38,5% от казахстанския износ през първата половина на годината.

„Казахстан не може просто да се откаже от Русия: той е твърде зависим от нея за бизнес, търговски пътища и – по ирония на съдбата – сигурност“, казва Крис Тък, базиран в Лондон директор на политическия риск в J.S. Held, глобална консултантска фирма. „И Москва даде да се разбере пределно ясно, че може да създаде проблеми на Казахстан на много фронтове“, посочва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още