IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис: Гърция не е заплаха за Турция, но има "червена линия"

Претенциите на Турция за суверенитета на гръцките острови са неоснователни и неприемливи, заяви гръцкият премиер

13:11 | 24.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гърция няма да позволи на никоя страна да премине "червената линия" на оспорване на нейния суверенитет. Това заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис пред Обединените нации, като допълни, че е възможно да има мирно съжителство с Турция, пише Bloomberg.

Речта на Мицотакис донякъде бе в отговор на изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-рано през седмицата представи Анкара като медиатор във войната в Украйна и обвини Гърция за смъртта на поне две деца бежанци, след като отблъсна мигрантите към Егейско море.

"Ако президента Ердоган иска да говорим за червени линии, тогава казвам следното: турските претенции за суверенитета на гръцките острови са неоснователни и неприемливи", каза Мицотакис по време на годишната среща в Ню Йорк.

"Поставянето под въпрос на суверенитета на гръцки територии е преминаването на червена линия за всички гърци", допълни президентът на страната.

Напрежението между двете страни отновно нарасна. Изправен пред избори следващата година, Ердоган засили критиките към това, което Турция нарича "нарастващо гръцко военно увеличение на присъствието" на островите, които са близо до бреговете ѝ, както и към военната подкрепа от Запада към Атина. И двете страни са членки на НАТО.

В директно предупреждение към съседката си, Ердоган наскоро заяви, че Турция "ще направи, каквото е необходимо", когато времето настъпи. В отговор Гърция изпрати писма до Европейския съюз (ЕС), Обединените нации и към НАТО.

"Въпреки това не е нужно нещата да стоят по този начин. Има и друг път напред - гърците и турците имат минало на мирно съжителство", напомни Мицотакис.

"Ние не сме ваш враг, ние сме съседи", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още