IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой може да замести Путин и колко опасно би било това?

Катастрофалната авантюра в Украйна вероятно ще сложи край на управлението на Владимир Путин, но не е ясно по какъв начин

17:07 | 29.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP
Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Вторият сценарий, който изданието разглежда, е вътрешен преврат.

Обикновено причината за смяната във властта в СССР е смъртта на предишния лидер - и Ленин, и Сталин, както и Брежнев и неговите двама заместници, които починаха много скоро, след като заеха тези постове, си отиват от естествена смърт. Засега две са по-известните имена, които са отстранени от поста си - Никита Хрушчов през 1964 година и последния съветски президент Михаил Горбачов, който почина наскоро.

При такъв сценарий днес най-вероятно е Владимир Путин да бъде заменен от т.нар. "тройка", в която очаквани участници са Николай Патрушев, директора на ФСБ Александър Бортников и вътрешния министър Владимир Колоколцев и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Шойгу се определя като "оцеляващ", въпреки всички неуспехи във войната в Украйна.

При този вариант Путин няма контрол над наследника си, а някой от "тройката" ще заеме поста президент след кратък период на съвместно управление. Това развитие на нещата е много очаквано, а опасността за Запада - умерена.

Според руската Конституция официално при невъзможност на президента да изпълнява своите задължения, постът "временно" се заема от премиера. Това поставя Михаил Мишустин в челните позиции за заместник на Путин. 56-годишният Мишустин доскоро беше ръководител на руската данъчна служба, а от 2020 година е начело на правителството.

В момента той работи активно, за да може да намали ефекта от западните санкции срещу руската икономика. По Конституция той е официален заместник на Путин, но временно, и според Politico - малко вероятно е Мишустин да е президент със собствен мандат. Заплахата за Запада се оценява като умерена.

Със същата вероятност е посочен и кметът на Москва Сергей Собянин. Неговото име е опция, ако има масови московски протести срещу Владимир Путин. 64-годишният Собянин от 12 години е начело на руската столица и превърна града в истински мегаполис, обновявайки парковете, възстановявайки исторически сгради и разширявайки мрежата на градския транспорт, въпреки западните санкции, наложени заради анексирането на Крим.

Интересен е и третият сценарий на Politico - революция в Русия.

При революция всички погледи се насочват към "затворника" Алексей Навални, който организира протести срещу Владимир Путин и се бори с корупцията в страната от години. Шансовете му от затвора да влезе в Кремъл обаче далеч не са толкова големи, заплахата за Запада от евентуално негово управление е минимална.

"Изгнаникът" Михаил Ходорковски е друг потенциален кандидат. 59-годишният собственик на фалиралия петролен гигант "Юкос" работи за реформи в страната, но самият заявява, че няма амбиции да управлява Русия. В момента Ходорковски силно подкрепя Украйна и призовава Запада да даде повече оръжия на Киев в борбата му с руската армия. Вероятността Ходорковски да е следващият руски президент не е голяма, заплахата за Запада също е минимална.

Четвъртият сценарий на Politico е плашещ - военен преврат в Русия.

В съвременната история на Русия няма успешен военен преврат, въпреки напрежението, което от години тлее по границите на страната. Има няколко ключови играчи, които могат да играят важна роля при евентуален опит за отстраняването на Владимир Путин.

На този етап военните, включително министърът Шойгу и ръководителят на Генералния щаб Валерий Герасимов, имат своите главоболия в Украйна и вероятността да поемат и организацията на военен преврат не е особено голяма. Има обаче един генерал, който шокира Запада и получи прозвището "касапинът от Мариупол" - Михаил Мизинцев. Той беше назначен за зам.-министър на отбраната в търсене на отговор на украинската контраофанзива в последните седмици.

На този етап Мизинцев не е вероятен "превратаджия" или заместник на Путин, но действията му заслужават внимание. Опасността за Запада от евентуално негово управление се определя като висока.

Изключително опасен за Запада обаче би бил Разман Кадиров. Той се определя сам като "пехотинеца на Путин" и е един от най-големите поддръжници на войната в Украйна. Но неговите битки с украинците са повече в социалните мрежи като TikTok и видеоклипове, коментира Politico.

Кадиров е отличен пропагандатор, но вероятността да заеме поста на Путин не е особено голяма.

Вероятен организатор на преврат и заемащ поста руски президент след това е и сочен за собственик на военната компания "Вагнер" Евгений Пригожин. 61-годишният олигарх е близък до Владимир Путин. В последните месеци той се е съсредоточил в операцията в Украйна, набирайки доброволци от руските затвори. Вероятността Пригожин да бъде начело на Русия е при драматичен обрат на бойното поле в Украйна, което върне хиляди руски разярени войници у дома и по улиците на руските градове. Такъв сценарий обаче е малко вероятен и най-близкия паралел е революцията през 1917 година.

Заплахата за Запада от управление на Евгений Пригожин също е изключително голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - иначе гнъсният и безмoзъчен старичок-узурпатор-терорист, дето се крие в мазето на Белият дом е ясно кой ще го замести. Ако пак фалшифицират изборите - мрсната клика на "демократите", вече няма да им се размине: революция ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Р?мператоръ
преди 1 година
Вие по-добре анализирайте кой ще замести отврaтителната урсула, а и повечето ЕС-политици, след като озверелите от студ, глад и кирливост европейци ги разкъсат на парчета !!! За Путин се загрижили, хахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
super99
преди 1 година
Никой няма да го замести, те няма да имат повече такива публично видими ключови фигури в управлението, просто ще казват - изпълняващия длъжността в момента, без да се казва кой или съвета или дирекцията при президента, там решила нещо, но няма да е ясно кои са тази хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още