IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина Михаил Горбачов

Последният съветски лидер почина в правителствения болничен комплекс в Москва на 92 години

23:55 | 30.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 92-годишна възраст в болница в Москва е починал Михаил Горбачов, руският носител на Нобелова награда за мир и бивш съветски лидер, съобщава ТАСС. Той е последният съветски лидер, ръководил страната от 1985 година до разпада на СССР през 1991 година, както и последният главен секретар на Централния комитет на комунистическата партия в страната (КППС). През 1990 година Горбачов прави реформи в страната, които отменят ръководната роля на КППС, създават условия за многопартийност и длъжността президент, заемайки този пост. Уважаваният в цял свят политик е смятан за един от бащите на германското единство и за пионер на края на Студената война. Особено източногерманците все още почитат "Горби", както го наричат, като държавника, който им е донесъл свободата преди повече от три десетилетия.

През 80-те години на миналия век, под ръководството на Горбачов, Съветският съюз сключи революционни договори със САЩ за ядрено разоръжаване и контрол на въоръженията. В родината си Горбачов, като генерален секретар на Комунистическата партия, започва безпрецедентен процес на реформи с политиката си на гласност (откритост) и перестройка (трансформация). Това донесе безпрецедентни свободи на хората в тоталитарната система.

През 1990 г. Горбачов получава Нобелова награда за мир за смелите си реформи. Политическият процес води до масови сътресения във всички републики на съветската държава и в крайна сметка до разпадането на комунистическата империя. Голяма част от руското население винаги е гледало на бившия партиен и държавен лидер като на гробокопач на Съветския съюз и като на политик без инстинкт за власт. Горбачов подава оставка като президент на Съветския съюз през 1991 г., а скоро след това държавата се разпада. По това време новият силен човек в Москва става руският президент Борис Елцин (1931-2007).

През лятото на 1991 г. Михаил Горбачов предлага подписване на нов съюзнически договор между страните в СССР, но това намерение е осуетено от неговите заместници, които правят опит за преврат и свалят от власт първия и единствен президент на СССР.  Този опит е неуспешен и Горбачов се връща отново на власт, но страната е трайно дестабилизирана и павира пътя за разпада.

Горбачов, последният съветски президент, сключи споразумения за намаляване на въоръженията със САЩ и партньорства със западните сили, за да премахне Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората световна война насам, и да доведе до обединението на Германия.

Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха страните от съветския блок в комунистическа Източна Европа, той се въздържа да използва сила - за разлика от предишните лидери на Кремъл, които изпратиха танкове, за да потушат въстанията в Унгария през 1956 г. и Чехословакия през 1968 г.

Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, които се разпаднаха хаотично през следващите две години.

Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад. Когато става генерален секретар на Съветската комунистическа партия през 1985 г., едва 54-годишен, той си поставя за цел да съживи системата, като въведе ограничени политически и икономически свободи, но реформите му излизат извън контрол.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото - позволи немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и други страни. 

Президентът Борис Елцин, който печели популярност с позицията си против пуча срещу Горбачов, подписва договора за разпад на съюзническата държава с останалите две държави основателки - Украйна и Беларус. 

Много руснаци никога не простиха на Горбачов за сътресенията, които предизвикаха реформите му, като смятаха, че последвалият спад в жизнения им стандарт е твърде висока цена за демокрацията.

След като посещава Горбачов в болницата на 30 юни, либералният икономист Руслан Гринберг заявява пред информационното издание на въоръжените сили "Звезда": „Той ни даде цялата свобода - но ние не знаем какво да правим с нея“.  Последният съветски президент Михаил Горбачов. Снимка: Bloomberg Последният съветски президент Михаил Горбачов. Снимка: Bloomberg

Горбачов си отиде след тежко и продължително боледуване, съобщават от правителствения болничен комплекс в руската столица. Според информация на ТАСС бившият ръководител на СССР се е намирал под наблюдение на лекарите в комплекса от 2020 година - с началото на пандемията от коронавируса. Причината за смъртта му не се уточнява.

Неохотен критик на Путин

До смъртта си Горбачов работи активно в собствената си политическа фондация в Москва. Организацията се застъпва за демократичните ценности и сближаването на Русия със Запада. Горбачов пише много книги - сред последните е и тази за разочарованието му от германците и Запада. По-конкретно той се оплака, че срещу Русия се рисуват нови образи на врагове. Михаил Горбачов даде пресконференция след края на конференцията "Европа гледа към Изток", която се проведе в София през 2010 г. съвместно с Фондация "Славяни" и Форума за нова политика на Михаил Горбачов. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА Михаил Горбачов даде пресконференция след края на конференцията "Европа гледа към Изток", която се проведе в София през 2010 г. съвместно с Фондация "Славяни" и Форума за нова политика на Михаил Горбачов. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Той не отиде на тържествата по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена през есента на 2019 г. по здравословни причини. През последните години се налага многократно да бъде лекуван в болница. Политикът е съсобственик на вестник „Новая газета", който е критичен към Кремъл и многократно разкрива злоупотреби в Русия. През последните години Горбачов неведнъж е призовавал лидера на Кремъл Владимир Путин да не ограничава допълнително свободата на медиите и изборите. Критиките на Горбачов към Путин обаче винаги са били по-скоро сдържани. Той говори за вредността на самодържавието и сравнява кремълската партия „Единна Русия" с Комунистическата партия на Съветския съюз. В същото време Горбачов неведнъж е подкрепял външната политика на руския президент. 

От началото на руската агресивна война срещу Украйна Горбачов не коментира публично събитията. Според журналист, който е бил приятел на политика, Горбачов е бил дълбоко разочарован от войната, която Путин е отприщил. Смятал е, че лидерът на Кремъл е „унищожил цялото му наследство и делото на живота му", казва Алексей Венедиктов, главен редактор на опозиционната радиостанция „Ехото на Москва", в интервю за руския филиал на бизнес списанието Forbes в края на юли.

Държавникът ще бъде погребан в Москва в Новодевическото гробище за знаменитости - до съпругата си Раиса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 5
penman
преди 1 година
*** на фашиста Путин яко са се впрегнали да заработят копейките си, като слагат минуси. Много продажна *** има в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 1 година
това е някаква ирония на съдбата... последния дето се опита да направи нормална държава от *** да почине точно в този момент... да, освободи много държави, но се провали с русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
data
преди 1 година
Фалита на България 1989-1990 е пряка последица на Политиката на Горбачов към България . Реално режимите на тока през 80-те са последица от променената търговска политика на СССР към България и изискването за заплащането на доставените енергийни суровини по международни цени в твърда валута без обаче това да се случи за нашия износ към СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
doba
преди 1 година
Почивай в мир, Горби. За добро или за лошо промени Света, вкл. БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Вечная память на наш освободитель! Надеюсь что етот вор и преступник путин скора на концерт на Кобзона уехать!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още