IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горбачов: Напрежението между Русия и Запада крие колосална опасност

На въпрос как би описал отношенията между Москва и Вашингтон бившият съветски лидер заяви, че те са „хладни“, но все пак представляват „война"

19:51 | 04.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Михаил Горбачов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Михаил Горбачов. Снимка: Ройтерс

Сегашната конфронтация между Запада и Русия крие колосална опасност заради наличието на ядрени оръжия, заяви пред ВВС бившият съветски лидер Михаил Горбачов.

„Докато съществуват оръжия за масово унищожаване, основно ядрените оръжия, опасността ще е колосална", каза Горбачов, който бе лидер на Съветския съюз от 1985 г. до края на съществуването му през 1991 г.

Всички нации трябва да признаят необходимостта ядрените оръжия да бъдат унищожени. Това ще позволи нашето оцеляване - нашето и на планетата ни, категоричен бе бившият лидер, цитиран от БТА.

Според 88-годишния Горбачов сегашните отношения между Русия и Запада вече не са в етапа на Студената война, но въпреки това противопоставянето продължава.

На въпрос как би описал отношенията между Москва и Вашингтон Горбачов заяви, че те са „хладни“, но все пак представляват „война", цитиран от британския в. Evening Standard.

„Вижте какво се случва. На различни места има схватки, има престрелки. Самолети и кораби се изпращат тук, там, навсякъде“, допълни Горбачов.

Пред ВВС бившият съветски лидер коментира и падането на берлинската стена през ноември 1989 г., което доведе до обединението на Германия.

„Не трябваше да има кръвопролития. Не можехме да го позволим, не и по въпрос от такъв магнитуд за Германия, за нас, Европа, целия свят. Затова обявихме, че няма да се намесваме“, посочи Горбачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
пхахаххаа ... това не го пиши повече . много хамерикански филми гледаш . по-голяма беля от това да се удари метеорит с ядрен взрив , канещ се да удари земята , няма . като го раздробиш на парчета и те ударят земята какво правим ? ... :)))ако следиш поне малко космическите програми ... хамериканската , европейската , японската ... ще знаеш , че основно се работи за предотвратяване на такъв сценарий , като кацне голям ракетен двигател на астероида и го отклонят от орбитата му ... няма да има ефектни гърмежи в космоса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
d333
преди 4 години
А ако ни се появи един по-голям метеорит и единственият шанс на човечеството да е да го избомби с ядрени ракети, а ние да сме ги нарязали...Това добре ли е също?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
Тоя най - добре да не си подава главата от мишата си дупка ... като е толкоз праведен , що не живее в Русия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още