IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: БСП няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС

Ако "Продължаваме промяната" ни поканят на разговор, ще участваме, каза лидерът на левицата

16:31 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг след обявените от Централната избирателна комисия резултати при почти 100 процента обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори.

Това беше първи коментар от БСП след изборите.

Нинова посочи, че за партията това е принципна позиция. „Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, заяви Нинова, цитирана от БТА. „ГЕРБ спечели тези избори. Сега отговорността е тяхна да направят кабинет“, посочи тя и добави, че БСП няма да подкрепи такъв кабинет. 

Ако „Продължаваме Промяната" ни поканят на разговор, ще участваме и бихме подкрепили, каза още лидерът на БСП относно правителство с втория мандат. На въпрос дали ще имат условие Кирил Петков да не е кандидат за премиер, тя заяви, че вече веднъж са го казали и въпросът е принципен.

Относно подкрепа за експертен кабинет лидерът на левицата каза, че експертен кабинет е „опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности“. „Ние сме за това да се носи политическата отговорност от политическите партии, особено в тези трудни кризисни моменти“, посочи Нинова. 

На въпрос дали нови избори са по-добър вариант за България, Корнелия Нинова отговори: „По-добре е да има редовен кабинет, нека да опитат ГЕРБ".

Във връзка с изборния резултат на БСП Нинова коментира: „Очаквахме по-висок резултат, резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, взимаме си поуки и ще вземем решения какво да променим“. Тя отчете като позитивно, че са успели да запазят приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика.

„Предстои ни приемане на бюджета за 2023 г., предстоят ни важни решения по Плана за възстановяване и устойчивост, предстоят важни решения по отношение на доходи и пенсии, необходим е работещ парламент и редовно правителство", отбеляза тя. Нинова посочи, че ще подкрепят всички мерки в областта на социалната политика, повишаване на доходите, овладяване на цените и на инфлацията.

На заседание на Националния съвет на БСП в събота социалистите ще се обсъдят грешките и поуките след изборите и ще набележат мерки за промени. Ако Националният съвет реши, може да насрочи и конгрес за избор на нов председател, каза Нинова. „Категорично няма да подаваме оставки. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП", допълни тя. 

Тази сутрин от опозицията в социалистическата партия поискаха оставката на лидера на партията Корнелия Нинова и организираха подписка за насрочването на конгрес за избор на председател на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още