IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предложи Зеленски да бъде поканен виртуално на първото заседание на парламента

Посланиците на Русия и Беларус няма да бъдат канени, решиха парламентарно представените групи

17:03 | 13.10.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Коалиция ГЕРБ – СДС предлага партиите в 48-ото Народно събрание да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към народните представители на живо по време на първото заседание на парламента, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

За целта коалицията е внесла в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар на парламента, с което се настоява да бъде свикана работна среща между всички парламентарни групи. На срещата, която се предлага да се проведе утре (14 октомври), ще бъдат обсъдени възможностите по постигането на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията.

Междувременно е решено посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат поканени от администрацията на Народното събрание на първото тържествено заседание на новоизбраните депутати. Решението е взето след среща с парламентарно представените групи.

От изявленията след срещата единствено "БСП за България" изразиха своето неудовлетворение от решението. Според Георги Свиленски има протокол, който казва, че се изпращат покани до всички посланици на страните.

Надежда Йорданова от "Демократична България", които първи се обявиха против участието на руския посланик Елеонора Митрофанова в тържественото заседание, обаче беше категорична, че няма никакви правила, а страната домакин сама избира кого да покани и кого не.

От най-голямата група - на ГЕРБ/СДС, коментираха, че това е правилно решение и не очакват влошаване на отношенията с Русия и Беларус. Преди ден доайенът на 48-то Народно събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ/СДС) коментира пред БНР, че неизпращането на покана до Елеонора Митрофанова е равнозначно на обявяване на война.

"Ние много отдавна бяхме обявени като неприятелска страна от Русия", каза обаче днес Десислава Атанасова. Тя припомни, че след този акт България не е обявила посланика за персона нон грата, нито е предприела други ходове и не очаква, че решението на НС ще доведе до ново влошаване.

България е част от ЕС и трябва да продължава да защитава европейските ценности. "Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията и войната", каза още Атанасова.

Изпращането на покани до официалните лица, които да присъстват на церемонията, формално е на администрацията на Народното събрание, но едва ли институцията няма да се съобрази с решението на политическите сили, избрани да влязат в парламента.

Втората политическа сила в 48-ото Народно събрание "Продължаваме промяната" също заявиха, че подкрепят решението, за да не се политизира излишно ситуацията. Андрей Гюров коментира още, че има и европейска позиция, с която страната ни се съобразява.

От "Демократична България" уточниха, че няма задължителен списък на поканени лица и е преценка на страната домакин кой да присъства на тържественото заседание. Поканите ще бъдат изпратени от Министерството на външните работи (МВнР). "Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава, свой съсед", заяви бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова и допълни, че България и държавите от ЕС остро осъдиха тази агресия и посланиците и представителите на Русия и Беларус не са допускани и в Европейския парламент.

Има решение на Европейската служба за външно действие представители на Руската федерация да не бъдат канени на подобни събития след агресията на Москва в Украйна, допълни и Станислав Атанасов (ДПС).

От най-новата политическа формация в парламента "Български възход" заявиха, че позицията им по време на срещата в Народното събрание е да се спазват дипломатическите правила и протокол". Оттам призоваха да не се "влиза в политически ПР", защото има много по-важни проблеми за решаване. От партията коментираха още, че не може Елеонора Митрофанова да бъде главно действащо лице на първото заседание на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
До: RoyBatty т.е. ХУЦПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
To бива лицемерие, но това е прекалено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още