IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните компании в ЕС ще трябва да постигнат определен дял на жените в бордовете до 2026 г.

Фирмите ще се отчитат веднъж годишно

14:55 | 17.10.22 г. 2
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) окончателно е одобрил правилата за по-балансирано представителство на половете в управителните съвети на дружествата, допуснати до борсова търговия.

Страните членки трябва да въведат правилата в националните си законодателства в двегодишен срок.

Директивата предвижда, че до 2026 г. най-малко 40% от позициите на директори без изпълнителни функции в дружества, допуснати до борсова търговия, следва да бъдат заемани от членове на по-слабо представения пол (най-често жени), съобщават от пресслужбата на Съвета.

Ако държавите членки решат да прилагат новите правила както за изпълнителните директори, така и за директорите без изпълнителни функции, целта ще бъде 33% от всички директорски позиции до 2026 г.

В основата на директивата се посочва, че дружествата, допуснати до борсова търговия, които не постигат целите, ще трябва да адаптират своя процес на подбор. Те ще трябва да въведат справедливи и прозрачни процедури за подбор и назначаване на базата на сравнителна оценка на различните кандидати въз основа на ясни и неутрално формулирани критерии. Когато дружествата трябва да избират между кандидати с еднаква квалификация, те следва да отдават приоритет на кандидата от по-слабо представения пол.

Държава, която преди влизането в сила на директивата се е доближила до постигането на целите или е въвела също толкова ефективно законодателство, може да спре прилагането на свързаните с назначенията или подбора процедурни изисквания на директивата.

Веднъж годишно дружествата трябва да предоставят информация за представителството на половете в управителните си съвети и за мерките, които предприемат за постигане на целта от 33% или 40%. Държавите членки ще публикуват и ежегодно списък на дружествата, които са постигнали целите на директивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
До: RoyBattyСоциализмът умря! Да живее Еврокомунизмът! Същите политики, но с нови, модерни имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Безу.мие! Бе.зобразие! ...Вместо да се създават политики на разума и развитието се работи за DIE! ("diversity inclusivity equity" movement). В комунизма имаше подобни, но не беше достигната тази висота на мисълта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още