IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се готви за огромен харч преди изборите в Турция

Президентът подготвя почвата за гласуването през следващата година с огромен жилищен пакет

14:17 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През четирите седмици, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган представи план, който нарича „най-големия проект за социални жилища в историята на турската република“, над 7 млн. души са се записали за него. Работата по първия от обещаните 500 хил. нови жилища трябва да започне по-късно този месец, а първите основи да бъдат положени точно когато Ердоган се готви за критични избори, пише Financial Times.

Анализаторите и представители на турската опозиция виждате субсидирания с 50 млрд. долара от държавата проект – целящ да помогне на семействата с ниски доходи да се изкачат по жилищната стълбица – като един от началните залпове в огромна кампания за разходи преди вота, който е напът да се окаже най-трудното състезание за Ердоган през почти 20-те му години на власт.

Плановете за правителствени разходи, очертани миналия месец, показват, че макар финансовото министерство да управляват сравнително балансиран бюджет през първите девет месеца на 2022 г., то планира да приключи годината с дефицит от около 460 млрд. турски лири (25 млрд. долара) – цифра, която се равнява на около 3% от БВП. А това показва огромен скок на разходите.

„Очаквам от тях да направят всичко по силите си, отвъд всичко, което са направили в миналото, тъй като това са избори с изключително висок залог“, казва Гюлчин Йозкан, професор по финанси в King’s College London, и допълва: „Нищо не би ме изненадало от гледна точка на размера на фискалния пакет или размер на кредитните гаранции“.

Министърът на околната среда и градското планиране Мурат Курум отхвърля предположението, че жилищната схема е с предизборна цел. „Това не е проект, който правим заради страхове или мисли за предстоящите избори“, казва той в интервю за FT. „Обратното, ние винаги се вслушваме в нуждите на гражданите си“, посочи той.

Жилищата станаха недостъпни за много от семействата с по-ниски доходи, след като цените се вдигнаха с 53% на годишна база през юли в реално изражение, показват данни на централната банка. Съгласно проекта, който ще предложи на семействата с ниски доходи план за субсидирани плащания, започващи от 2280 лири (120 долара) месечно, нови жилища ще бъдат изградени във всички 81 провинции, казва Курум.

Той непрекъснато отказва да каже колкото ще струва огромната програма на правителството, казвайки само, че някои от разходите ще бъдат поети от TOKİ – държавната жилищна агенция, която се превърна в гигант през двете десетилетия управление на Ердоган – и генерира собствени приходи. Министерство на финансите също ще предложи „известна подкрепа“.

Той обаче добавя, че Ердоган ще продължи да представя серия от големи проекти, някои от които ще бъдат обявени, когато представи изборния си манифест по-късно този месец.

Подкрепата за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) пое удар през последните години, тъй като страната бе разклатена от серия валутни кризи и инфлация, която надмина официалното ниво от 80% през септември.

Въпреки това има доказателства, че щедрите подаръци, целящи да смекчат удара от растящите разходи за живот за домакинствата – и да укрепят зависимостта им от ПСР – имат известен ефект. През юни тази година 77% от анкетирани казват за турската социологическа агенция Metropoll, че икономиката се управлява лошо. Тази цифра започва да намалява през юли, след като влезе в сила 30% увеличение на минималната заплата само шест месеца след предишно увеличение от 50%. Недоволството от икономиката започва да се свива през месеците оттогава насам.

В следващите месеци анализаторите очакват Ердоган да представи допълнителни големи ръстове на минималната заплата, както увеличение на заплатите в публичния сектор, помощи за пенсионерите и евтини заеми за домакинства и бизнес в опит да спечели обратно подкрепата на колебаещите се бивши поддръжници.

Щедростта поставя предизвикателства за опозиционните партии в Турция, които трябва да убедят обществото, че ще управляват икономиката по-добре от Ердоган, докато в същото време се конкурират с неговите огромни раздавания.

Опозицията критикува жилищния проект – твърдейки, че е трябвало да бъде направен по-късно, че никога няма да се случи, че е недостъпен и нереалистичен и че цели помогне на приятелите на Ердоган в строителния сектор.

Въздействието на големите разходи върху държавните финанси на Турция вероятно ще бъде управляемо. Въпреки че бюджетният дефицит се увеличи през последните години, той все още остава нисък в сравнение с много други нововъзникващи пазари, като правителството прогнозира дефицит от 3,4% от БВП тази година. Същото важи и за общото съотношение на дълга към БВП на страната.

Анализаторите обаче предупреждават за други рискове, произтичащи от огромни фискални стимули от вида, загатнат в бюджетните числа.

Атила Йешилада, базиран в Истанбул анализатор от консултантската компания GlobalSource Partners, казва, че дори ако разходът на средства доведе до „временни скокове“ в популярността на Ердоган, това в крайна сметка ще има обратен ефект, подклаждайки инфлацията и търсенето на внос.

Това, твърди той, ще предизвика нова валутна криза от вида, който последно видяхме през декември 2021 г., когато лирата претърпя драматичен спад. „Би било чудо, ако Ердоган похарчи толкова много пари и инфлацията не се ускори – и валутата остане стабилна“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още