IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

48-ото Народно събрание не успя да избере председател от първия път

Ситуацията е без прецедент, коментира Румен Радев и призова депутатите да заработят, защото проблемите се трупат

13:23 | 19.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите в 48-ото Народно събрание се препънаха още при първото си гласуване - за избор на председател на парламента и пристъпват към втора процедура.

При първата номинирани бяха четирима души - Росен Желязков (ГЕРБ/СДС), Никола Минчев ("Продължаваме промяната"), Петър Петров ("Възраждане") и Кристиан Вигенин ("БСП за България"). След "първия тур" нито един от кандидатите не събра нужните 121 гласа "за" и се пристъпи към "балотаж". 

Преди второто гласуване от ГЕРБ/СДС поискаха почивка и поканиха председателите на парламентарните групи на консултации. Но и след това нито един от кандидатите не събра нужните гласове. Според одобрените по-рано правила за избора на председател е записано, че кандидатът, събрал най-много гласове, печели, но юристите сред депутатите посочиха, че това противоречи на Конституцията, която предвижда решенията на парламента да се взимат с мнозинство. 

Напът сме да създадем и конституционна криза, коментира Десислава Атанасова (ГЕРБ/СДС), предлагайки началото на втора процедура за избор на председател на парламента. Тя припомни, че изборът на председател на парламента в първото заседание е норма, която трябва да спазват всички.

Изборът на председател в първото заседание не е норма, а закон, заяви Асен Василев ("Продължаваме промяната"). Според него работата на първата политическа сила е да си осигури нужните гласове за избор на председател и кабинет и допълни, че е "наивно" да се очаква опозицията да гласува за кандидата на ГЕРБ/СДС.

Йордан Цонев (ДПС) коментира, че с действията си депутатите блокират работата си още в първия ден и няма "нищо политическо" в това.

За Росен Желязков и при двата вота "за" гласуваха 103 депутати. Никола Минчев подкрепиха 74 депутати на първия тур и 98 на втория тур. До тази ситуация се стигна, след като всички депутати се регистрираха в залата и така няма възможност за "игра" с кворума, което е честа процедурна практика в българския парламент. Всички депутати се регистрираха в залата при началото на заседанието. Според анализатори неочаквано е поведението на "Български възход", които предишните дни намекнаха, че ще подкрепят ГЕРБ/СДС.

След второто гласуване председателстващият заседанието - доайенът Вежди Рашидов, поиска от своя страна нова почивка за изясняване на ситуацията. Ръководството на Народното събрание прецени, че процедурата е изчерпана и поиска парламентарните групи отново да издигнат номинации за председател. 

Ситуацията е без прецедент, коментира в кулоарите на Народното събрание президентът Румен Радев. Той призова депутатите да заработят още днес въпреки силно фрагментирания парламент, защото проблемите в страната се трупат и работата на всеки следващ парламент става все по-тежка.

При представянето на кандидата си от ГЕРБ/СДС изтъкнаха традицията най-голямата парламентарна група да излъчи председател на Народното събрание. 

Росен Желязков е юрист, работил на различни длъжности в общинската администрация, включително и зам.-кмет на община "Лозенец". Желязков беше главен секретар на Министерския съвет и беше подсъдим за т.нар. "Афера Костинброд". В деня на размисъл по време на парламентарните избори през 2013 г. Мая Манолова, тогава депутат от БСП, и журналистът Николай Бареков съобщиха за готвени манипулации на изборните резултати с над 400 хил. напечатани над разрешените бюлетини. Желязков отговаряше за контрола над тази дейност и Прокуратурата му повдигна обвинения, но съдът постанови, че няма вина по казуса.

Като "символ на професионализъм и диалогизъм" определиха своя кандидат Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Той беше председател на 47-ото Народно събрание и показа, че знае и разбира какво е да "бъдеш пръв сред равни", коментира Андрей Гюров от ПП. Според него Минчев е показал уменията да води "трудна зала", показал е уважение към всички и ще допринесе за работата на новия, силно фрагментиран парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още