IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На третия ден от старта си 48-ото НС избра Вежди Рашидов за председател

Това стана с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход"

13:50 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На третия ден от старта на 48-ото Народно събрание депутатите избраха Вежди Рашидов за председател на институцията.

Това стана със 139 гласа "за", 73 "против" и 27 "въздържал се".

За другия кандидат - Цвета Рангелова от "Възраждане", гласуваха 29 народни представители, 71 бяха "против" и 137 се въздържаха.

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" издигнаха номинацията на най-възрастния народен представител Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Номинацията обяви Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на проведения Председателски съвет да обяви кандидатурата на Рашидов.

"Постигнахме необходимото мнозинство за издигане и подкрепа на председател на Народното събрание. Предлагаме най-принципното решение. От името на мнозинството в Председателския съвет номинирам най-възрастния депутат - Вежди Рашидов", каза от трибуната Нинова.

По думите й 48-ото Народно събрание трябва да започне работа дори това да изисква някакъв партиен компромис. "До такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за България и за българския народ", каза лидерът на БСП.

"Ще трябва да сложа на кантар кое е по-важно - моята личност или българското общество, четвърти ден би било престъпление", коментира Вежди Рашидов.

Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" поискаха 15 минути почивка преди гласуването на номинацията на Рашидов. "Не очаквахме номинацията да дойде от БСП, искаме да обсъдим как да гласуваме в нашата парламентарна група", мотивира се Кирил Петков.

В крайна сметка почивка не беше дадена и беше преминато към гласуване.

„Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ“, заяви Вежди Рашидов, след като беше избран за председател на парламента.

„Не е честно три дена ние да се шегуваме с народа. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук да работим, да спорим и да излeзем с правилно решение. Да престанем да си ръкопляскаме, да се хванем за работа“, каза Рашидов. Той заяви, че ще бъде консенсусен и ще се вслушва в думите на депутатите.

В началото парламентарният ден отново започна с блокаж.

При първото гласуване за деня отново никой от номинираните за поста не получи необходимата по Конституция подкрепа. При третия опит кандидатите Кристиан Вигенин от БСП, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Йордан Цонев от ДПС не събраха нужната подкрепа, за да оглавят парламента. Ситуацията от вчера се повтори и на балотаж отидоха Цонев и Вигенин, но отново нито един от двамата не получи необходимия брой гласове.

В началото на заседанието процедурните правила отново бяха поставени на гласуване и приети. Ситуацията в залата започна от изходна позиция. От ДПС за пореден път номинираха Йордан Цонев. От "Възраждане" предложиха пак Цвета Рангелова. От БСП също се застъпиха за своя кандидат за поста Кристиан Вигенин. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не предложиха нови номинации.

Кристиан Вигенин (БСП) взе думата като кандидат за председател, за да призове да се намери формулата за работа на парламента в условията на консенсус. От трибуната той помоли депутатите да го подкрепят за поста.

"Парламентът е напът да се обезсмисли напълно... Блокажът още в началото работи за тези, които искат да покажат, че НС е излишна институция и не е в състояние да работи. Напът сме да убием парламента“, каза Вигенин от трибуната. Той призова за съгласие в името на решаването на важните за обществото въпроси – приемането на бюджета за следващата година, на законовите промени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Вигенин представи себе си като човек с голям парламентарен опит, който успява да организира дейността на институцията и то резултатно. "Нямаме време тепърва председател на парламента да се учи", каза той и предложи председателят и заместниците му да работят в консенсус. Затова предложи всеки заместник-председател да участва активно в работата на Народното събрание.

Йордан Цонев (ДПС) също защити номинацията си. Той посочи, че е приел номинацията, защото в условия на остра конфронтация между двете първи политически сили, третата може да поеме отговорността и да отпуши процеса. Той също призова да бъде подкрепен.

"Не можем да мръднем от окопите си и да изберем един достоен човек... Смятат ни за луди. Няма как да обясниш че блокираш работата на НС по политически причини", каза той.

Цонев акцентира, че над 30 години е в политиката и увери, че е в състояние да поеме отговорност за председател на парламента. Той призова за „още една крачка напред“, за да излезе страната от кризата.

"Иска ми се днес да бъдете по-мъдри от вчера", обърна се към депутатите председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов.

Асен Василев взе думата и заяви: "Изходът е само един – да намерим човек, за който 121 души могат да натиснат "за", защото "против" и "въздържал се" не върши работа“. Той също призова да бъде предложен консенсусен кандидат.

Последва режим на гласуване за номинираните трима  кандидати, при който нито един не събра 121 гласа за пореден път. Така се стигна до балотаж между Йордан Цонев и Кристиян Вигенин, при който отново нито един не събра нужните гласове.

"Положението, вместо да се влошава, става безнадеждно", коментира Рашидов. Той отново призова за разум, даде почивка и покани парламентарните групи в кабинета си да обсъдят ситуацията за пореден път.

Председателският съвет обаче завърши без резултат. Така се стигна до шести пореден опит да бъде избран председател на парламента и депутатите отново влязоха в залата в опит да изберат председател на Народното събрание.

БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" номинираха Вежди Рашидов за председател на НС.

По-рано президентът Румен Радев коментира кризата с избора на председател на Народното събрание от Брюксел, където представя България на срещата на Европейския съвет.

"Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент, защото проблемите, които трябва да се решават, са много", заяви пред журналисти в Брюксел Радев, помолен за коментар.

Държавният глава посочи, че не само има важни закони, които парламентът е необходимо да приеме, но и редица важни държавни органи, които са конституционно установени, са в непълен състав или работят извън мандата си. Той даде пример с Висшия съдебен съвет, инспектората към него, Конституционния съд и БНБ, за които предишни парламенти не са изпълнили задължението си да попълнят състава им навреме. "Това също е огромен проблем. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата", допълни Румен Радев.

Държавният глава каза, че може да връчи мандат за съставяне на правителство едва когато има структурирани парламентарни групи.

Предисторията

До избирането на Вежди Рашидов се стигна, след като два дни (сряда и четвъртък) депутатите спориха неуспешно в опити за избор на председател на 48-то Народно събрание. Партиите на няколко пъти се събираха на председателски съвети, водиха дълги полемики, но без резултат.

Още в сряда вечерта от "Продължаваме промяната" първи изтеглиха своя кандидат за поста Никола Минчев. Вчера, притиснати от патовата ситуация, и от ГЕРБ-СДС оттеглиха своя кандидат Росен Желязков от надпреварата, но и това не реши кризата.

"Възраждане" също оттеглиха номинацията на Петър Петров.

В емоционална реч Вежди Рашидов, който беше предложен за поста като най-възрастният в парламента, оттегли номинацията си.

От БСП отново номинираха Кристиан Вигенин.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължиха да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев.

За заместници на председателя на парламента Вежди Рашидов бяха избрани Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от "БСП за България". 

Зам.-председател от "Възраждане" е Цончо Ганев. От "Демократична България" бе избран Атанас Атанасов, зам.-председател и в 47-ия парламент. От "Български възход" зам.-председател на парламента е Надежда Самарджиева.

Гласуването, според приетите процедурни правила, беше явно, анблок за седемте номинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още