IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на правителство на Мелони може да навреди на опита ѝ да се докаже като умерен лидер

Новият премиер назначи фенове на Мусолини в кабинета си

10:30 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианският премиер Джорджа Мелони избра фенове на семейство Мусолини и заместник-министър, който е сниман с лента със свастика, за членове на новото си правителство, съобщава Politico.

Ходът предизвика гневна вълна от антифашистки активисти и вероятно ще подкопае опитите на Мелони да се докаже като надежден и умерен лидер на световната сцена.

Противоречивият избор се случва в деликатен момент за новия италиански премиер, докато тя се готви за първата си визита, за да се срещне с лидерите на Европейския съюз в Брюксел тази седмица.

Мелони определи заместник-министрите си в понеделник и те ще положат клетва днес, сряда. На пресконференция тя настоя, че те са били избрани „по заслуги“. Няколко от назначенията обаче предизвикаха протести от политици от опозицията и антифашистката организация ANPI.

Галеацо Бинями – новият заместник-министър на инфраструктурата, бе заснет с черна блуза и лента със свастика. Когато снимката се появи за пръв път през 2016 г., той каза, че тя е била направена като шега по време на ергенското му парти 10 години по-рано.

Бинями каза в изявление в понеделник, че иска да повтори какъв „дълбок срам“ изпитва от тези снимки, които са били направени в личен контекст и изрази „абсолютното си и безусловно осъждане на всяка форма на тоталитаризъм... особено крайното зло, което е нацизмът“.

Той не е единственото противоречиво назначение. Друг избор на Мелони – Клаудио Дуригон от „Лига“ подаде оставка миналата година от предишното правителство на Драги, в което бе заместник-министър на икономиката, след като предложи парк, носещ името на убитите антимафиотски съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино, да бъде преименуван на името на брата на Бенито Мусолини.

Новият заместник-министър на образованието Паола Фрасинети бе снимана през 2017 г. на забранен марш в чест на италианските доброволци от SS на гробище в Милано.

Друг заместник-министър Аугуста Монтарули бе снимана на поклонение на рожденото място на Мусолини с група, носеща знаме с черен кръст, използван от неофашистките бели националистически групи по света.

Мелони е лидер на „Италиански братя“ – партия, чиито корени стигат до постфашисткото „Италианско социално движение“, но тя се дистанцира от фашизма през последните месеци. Миналата седмица в първата си реч пред парламента Мелони каза, че „никога не е симпатизирала на антидемократични режими, включително фашизма“.

Лидерът на италианската левица – Никола Фратояни, каза: „Това са хората, които никога не са симпатизирали на диктатури? Моля ви. Това е нелепо и опасно“.

Лоренцо Томбели от антифашистката група ANED написа в Twitter: “Значи заместник-министър със свастика на ръката си може да се закълне върху антифашистка конституция? Достигнахме дъното“.

Малко вероятно е критиките да засегнат рейтинга на Мелони, който се вдигна след изборите през септември до 30%. Даниеле Албертаци, професор по политически науки в Университета Съри, казва: „В Италия [подобни епизоди] нямат особено значение. Повечето гласоподаватели вдясно приемат, че Мусолини е в миналото и че тези неща не се приемат сериозно, така че има опрощаващ подход. Теоретично, тя се дистанцира от фашизма“.

Извън Италия тези епизоди са по-проблематични, защото подкопават посланието, че Мелони е умерена, казва Албертаци. „Тя има нужда международната общност да се чувства спокойна по отношение на Италия. Но тези епизоди са вечни, тъй като те съществуват, не са измислени. Мисля, че тя трябва да заеме много по-твърда позиция, тъй като те вредят силно на Мелони, повече навън, отколкото вътре в Италия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още