IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на социалните помощи ще се определя от линията на бедност, реши комисия в НС

Депутатите в комисията по труда в парламента одобриха промените на първо четене

18:54 | 09.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Размерът на социалните помощи да се определя на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет.

Това предвиждат промените в Закона за социално подпомагане, приети на първо четене от комисията по труда, социалната и демографската политика. Общо 15 депутати подкрепиха измененията, "против" нямаше, а двама се въздържаха, предава БТА. За 2023 г. размерът на линията на бедност бе увеличен на 504 лв.

В мотивите към законопроекта е посочено, че с промените действащата нормативна уредба ще се приведе в съответствие със заложените общи европейски приоритети в областта на социалната закрила и борбата с бедността. По този начин България ще изпълни своя ангажимент като държава членка на ЕС. Ще се изпълнят препоръките на Европейската комисия и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход, посочват вносителите.

Към момента социалните помощи се определят на базата на гарантиран минимален доход и диференциран минимален доход. Тези минимални доходи се смятат за достатъчни за покриването на основните жизнени потребности. 

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. 

С промените се предвижда също дирекциите „Социално подпомагане” и Агенцията за социално подпомагане да имат право на безплатен достъп до информация от първичните администратори на данни – Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта, Министерството на образованието и науката, Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, други държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица. Това трябва да става служебно в 14-дневен срок от датата на поискването на информацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още