IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС отказа да тълкува правото на главния прокурор за надзор на законност

Искането бе на служебното правителство

16:51 | 15.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) отклони искането на Министерския съвет за задължително тълкуване на Конституцията относно осъществяване на надзор на законност от главния прокурор върху дейността на всички прокурори и прекрати производството в тази му част. Това става ясно от съобщение на съда.

Решението е взето с девет гласа, а съдия Янаки Стоилов го е подписал с особено мнение.

Въпросът, отправен от служебния кабинет, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива".

„Министърът на правосъдието Крум Зарков съобщи, че според кабинета „това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“, припомня БТА.

Конституционният съд отхвърля това искане на служебното правителство, но единодушно допуска за разглеждане друго, което е за установяване на противоконституционност на част от разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още