IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд отсъди срещу плана на Шотландия за нов референдум за отделяне от Лондон

Малко е вероятно решението от сряда обаче да сложи край на продължителния спор по въпроса

14:15 | 23.11.22 г.
Върховният съд отсъди срещу плана на Шотландия за нов референдум за отделяне от Лондон

Върховният съд на Обединеното кралство постанови днес, че Шотландия няма правомощието да проведе нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство, съобщава Associated Press.

Решението е пречка за кампанията на шотландското правителство да се отдели от Обединеното кралство.

Върховният съд отсъди, че шотландското правителство „няма правомощията да издава закони за референдум по независимостта на Шотландия“.

Полуавтономното шотландско правителство иска да проведе референдум следващия октомври с въпроса „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?“.

Воденото от консерваторите правителство на Обединеното кралство в Лондон отказва да одобри вота, заявявайки, че въпросът е бил решен на референдум през 2014 г., при който шотландските гласоподаватели отхвърлиха независимостта.

.

Правителството в Единбург, което подкрепя независимостта, иска да преразгледа решението от 2014 г., твърдейки, че излизането на Великобритания от Европейския съюз – на което повечето шотландци се противопоставиха – радикално е променило политическата и икономическа среда.

Министър-председателят Никола Стърджън твърди, че тя има демократичен мандат от шотландския народ да проведе нов вот за отделяне, тъй като в шотландското правителството има мнозинство, подкрепящо независимостта.

По време на изслушването пред Върховния съд миналия месец Дороти Бейн, водещият защитник на шотландското правителство, заяви, че повечето шотландски законодатели са били избрани с ангажимента да проведат нов референдум. Тя каза още, че референдумът ще бъде консултативен, а нe юридически обвързващ – макар че вот „да“ ще генерира силна инерция за отделянето на Шотландия.

Защитникът на британското правителство Джеймс Ейди пък заяви, че правомощието да се проведе референдум е в ръцете на парламента в Лондон, защото „той е от критична важност за Обединеното кралство като цяло, не само за Шотландия“.

Социологически проучвания показват, че шотландците са разделени поравно по темата за независимостта – освен това повечето избиратели не искат провеждането на нов референдум скоро.

Шотландия и Англия са политически обединени от 1707 г. Шотландия има свой собствен парламент и правителство от 1999 г. насам и провежда собствени политики по обществено здраве, образование и други въпрос. Правителството на Обединеното кралство в Лондон управлява въпроси като отбрана и фискална политика.

Стърджън заяви преди решението, че ако правителството ѝ загуби делото, тя ще превърне следващите парламентарни избори в Обединеното кралство в де факто вот за прекратяване на тривековния съюз на Шотландия с Англия. Тя не даде подробности как ще успее да организира това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още