IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Тайван напусна лидерския пост на партията си след загуба на местните избори

Цай Ингвен обяви оставката си с кратка реч, в която пое отговорността за изборната загуба

17:58 | 26.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Цай Ингвен. Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Цай Ингвен. Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Президентът на Тайван Цай Ингвен подаде оставка като лидер на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) след голямо поражение на нейната партия на състоялите се днес регионални и кметски избори, предадоха АП и БТА.

Цай обяви оставката си тази вечер с кратка реч, в която благодари на своите поддръжници и пое отговорността за изборната загуба.

Гласоподавателите в няколко големи населени места предпочетоха днес кандидатите за кмет на опозиционната Националистическа партия. Опозицията спечели и кметското място в столицата Тайпе.

Окончателните резултати сочат, че ДПП печели само в пет града и провинции, а националистите ще управляват в 13 града и провинции.

Вотът се произвежда в условията на напрегната обстановка в отношенията с Китай. През август Пекин проведе военни учения, насочени срещу Тайван, в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. А преди около месец завърши 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, на който президентът Си Цзинпин си осигури безпрецедентен трети мандат начело на страната си - нещо, на което Цай доста акцентираше в предизборната кампания.

Макар и управляващата партия и международните експерти да се опитаха да обвържат изборите с дългосрочната екзистенциална заплаха за острова в лицето на континенталния съсед, много от местните експерти са на друго мнение и смятат, че темата за Китай няма да играе кой знае каква роля.

Националистическата партия критикува ДПП, че е прекалено конфронтационно настроена спрямо Китай, докато самите националисти са за по-тесни отношения с Китай, но категорично отричат да са пропекински настроени.

Успоредно с изборите в Тайван днес има и референдум за намаляване на възрастта за гласуване. В момента тя е 20 години, а предложението е да стане 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още