IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър: Казаното от Марк Рюте не изразява позицията на Европа

Крум Зарков подчерта, че уважава позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи

13:30 | 03.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Казаното от нидерландският премиер Марк Рюте по адрес на България относно присъединяването ѝ към Шенген не е позицията на Европа, заяви пред bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца. Президентът реагира остро и навреме. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава, това няма да мине просто така“, изтъкна Зарков.

По думите му „всичко, ,което е казано, е направено“.

„Не очаквах такава реакция. Ние правим много стъпки в тази посока. Това е непрекъсната борба. Не заради Нидерландия искам борба с корупцията, а заради нас. Казаното от Марк Рюте не е позицията на Европа. Европейската комисия (ЕК) на най-високо ниво, Европейският парламент и всички страни членки с изключение на една са на страната на България“, добави Зарков.

Той подчерта, че уважава позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи.

„Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген. Начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, необоснован политически и юридически“, подчерта правосъдният министър.

Според Рюте - чийто кабинет гласува в петък присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, но сигнализира, че няма да подкрепи влизането на България – решението за блокирането на българското присъединяване не е политическо, а се основава на факти, съобщава Свободна Европа.

Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, информира БТА.

По темата се изказа и служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Иван Демерджиев. Според него България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си в ЕС.

„Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на ЕС. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", отбелязва още Демерджиев.

Като унизително определи решението на Нидерландия да блокира влизането на България в Шенген лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме“, посочва Нинова, добавяйки: „Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес", посочва тя в публикация в социалните мрежи“.

По-рано президентът Румен Радев написа в профила си във Facebook, че „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“. Според държавния глава Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да бъде премината срещу 50 евро.

Отново във Facebook съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че преди седмица е разговарял с Рюте, като е настоявал да бъдат отчетени предприетите от България стъпки и поетите ангажименти за върховенството на правото и борбата с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
кво цвърчиш бе, внук на ***...многократно ни го казаха, че докато управлява вашата ОПГ няма никъде да ни пуснат! Опасни сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Давай, Круме! Един ден може да пиеш здравици с черепа на Рюте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още