IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин разработва таен план за бягство във Венецуела или Аржентина?

Обкръжението на лидера не изключва възможността той да загуби войната, властта и да се нуждае от спешна евакуация някъде, казва бивш автор на речите на Путин

21:13 | 08.12.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Путин по време на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка:  EPA/GAVRIIL GRIGOROV
Путин по време на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV

Въпреки че руският президент Владимир Путин е публично уверен в победата си след инвазията в Украйна, неговите довереници може би вече разработват план за бягство в случай на поражение. Това разкрива бивш автор на речите на кремълския лидер в канала си в Telegram, както съобщава списание Newsweek. Абас Галджамов, който работи и като политически анализатор, се позовава на доверен източник. Източникът му e казал, че Кремъл разработва резервен план още от пролетта, който ще влезе в сила, ако войната бъде загубена. Този план предвижда Путин и близкото му обкръжение от лидери да избягат във Венецуела.

„Обикновено не разказвам истории от вътрешни източници, но днес правя изключение. Първо, имам прекалено голямо доверие на източника, и второ, информацията е много пикантна", пише Галямов. Неофициално проектът се нарича „Ноев ковчег", казва той. Според съобщенията Аржентина и Венецуела са сред основните варианти за бягство на Путин в момента, но в ранните етапи на разговорите се е разглеждал и Китай.

„Както подсказва името „Ноев ковчег", става дума за намиране на нови страни, в които да отидат, в случай че нещата в родната им страна станат съвсем неудобни", пише още Галямов в Telegram и заключава: „Обкръжението на лидера не изключва възможността той да загуби войната, да загуби властта и да се нуждае от спешна евакуация някъде“. 

Бившият говорител на Путин, който от 2018 г. живее в изгнание в Израел, дава по-конкретни подробности: неговият източник му е казал, че Юрий Курилин, вицепрезидент и ръководител за HRотдела на руската енергийна компания „Роснефт", е :човекът на място", който прави всички приготовления за евакуацията на лидера на Кремъл във Венецуела. За съжаление, източникът му не е знаел повече подробности, пише още Галямов и добавя подигравателно: Ако в Русия кажат, че всичко върви по план, трябва да се уточни какъв план се има предвид. „Изглежда имат повече от един план". 

"През лятото той (Курилин) официално подаде оставка от [Роснефт] и сега се е посветил изцяло на „Ноевия ковчег", пише Галямов. „Той има американско гражданство и добри връзки. Завършил е университета „Хейуърд" в Калифорния и е работил в структурите на ВР, включително на високия пост директор по корпоративните въпроси“. 

Проверка на Newsweek установява, че Курилин все още фигурира като вицепрезидент и ръководител на персонала на „Роснефт" в сайтове, включително в профилната страница на компанията на Wall Street Journal.

Руското външно министерство засега отказва да коментира запитването на Newsweek за евентуалния план на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 20
valentino29
преди 1 година
Г-н Попов,не вярвам на ушите си,заглавиетоо ,разбиващо,вече сте жълт пропаганден вестник!?Днес е началото на наистина грандиозни световни промени,Г-н Си Дзинпин е в Саудитска арабия и тук нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още