IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не вижда необходимост от втора мобилизация за Украйна

Руският президент предупреди, че нашествието в съседната страна може да се превърне в дълъг процес

23:37 | 07.12.22 г. 10
Путин не вижда необходимост от втора мобилизация за Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че не вижда необходимост от втора вълна на мобилизацията в подкрепа на силите му в Украйна, но предупреди, че деветмесечното нашествие на Русия може да се превърне в „дълъг процес“, пише Financial Times.

В изказване чрез видеоконферентна връзка по време на годишно заседание със съвета му по човешките права в сряда Путин се опита да успокои руснаците, че войната в Украйна върви благоприятно за Москва въпреки поредицата от катастрофални пречки, които подкопават обществената подкрепа.

Макар че Кремъл не търпи почти никакви критики за т. нар. „специална военна операция“ в Украйна, изказването на Путин показва желанието му да успокои обществените притеснения в момент, когато военната му кампания буксува.

В последните два месеца руската армия беше изтласкана от части от територия, която Путин се опита официално да анексира няколко седмици по-рано, като беше надмината по численост и въоръжение от украинската контраофанзива, снабдявана с модерно западно оръжие.

Путин заяви, че проблемите с оборудването вече са били решени и настоя, че мобилизираните военни са достатъчни за нуждите на армията, въпреки че преди време Кремъл отказа да потвърди или да отрече широко разпространени слухове за втора мобилизация в началото на следващата година.

„При тези условия разговори за допълнителни мерки за мобилизация просто са лишени от смисъл. Няма нужда от тях за държавата или министерството на отбраната в настоящия момент“, каза Путин в сряда.

Преди време Съветът за човешките права беше един от малкото руски форуми за публични критики срещу Путин, включително от няколко независими активисти. Но преди заседанието в сряда Кремъл го напълни с лоялисти и кореспонденти на държавни медии.

Някои от предишните членове на съвета напуснаха Русия, след като тя забрани „дискредитирането на въоръжените сили“ през март.

Путин призна, че опасенията от ядрена война растат и не обеща, че Русия няма да извърши първия удар, защото „няма да нанесем и втория заради ограничените ни способности да използваме това оръжие, ако ни нанесат ядрен удар“, допълни той.

Руският президент обаче заяви, че Русия счита ядрените оръжия за спирачка. „Няма да тичаме из целия свят, размахвайки тези оръжия като бръснач. Но, разбира се, работим с допускането, че те съществуват.

Путин, който през юни се сравни с първия руски император Петър Първи и заяви, че неговата съдба е да върне и укрепи някои територии, отново се обърна към историята в сряда, за да оправдае войната в изказвания, които изглежда разкриват териториалните му амбиции в Украйна.

Той каза, че постигането на „резултати“ във войната може „да се окаже дълъг процес“, но Русия вече е спечелила нови територии и „това е много значителен резултат за Русия“.

„Защо да го крием? Азовско море се превръща във вътрешно море на Руската федерация“, заяви Путин, имайки предвид водите, обградени от Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., и Югоизточна Украйна, чиито области бяха анексирани след скалъпени референдуми през септември. „Това са сериозни неща. Дори Петър Първи е продължавал да воюва, за да получи достъп до Азовско море“, отбеляза руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Засега не надо вторая мобилизация, но можно в начале 2023 года, сказал наш вожд джудже. У алкахолики последний шанс на хапнат и пийнат па Коледа и патом - могилизация. Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 1 година
значи ще има нова мобилизация... да се готви мужика за коледни подаъръци под формата на повиквателни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Този може и да не знае.Те тия живеят в паралелният свят на Риа.ру
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Нашествието може да се превърне в дълъг процес, но пък процесът по превръщането на Русия в страна от третият свят върви доста стабилно и уверено..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Тоя говори все по-несвързано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata ... силно се надценяваш в порядъка ... ердоган в сирия ви обърна хастара на настъплението на 70х армия само с 2000 натовски аскера ... а в другият край 10 натовски войници ликвидираха за минута и половина 200 вагнеровци ... Ако те прави щастлив в момента , направо ги пиши 6 милиона , а не 600х ... :))) ... ама и двамата знаем каква е истината ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 23
danchomentata
преди 1 година
Зелка, Столтенберг строи ли 600 иляди кънки за хокей на лед в Украине?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
То на всички е ясно , че това си е чиста проба териториална офназива ... :))) ... Никакво НАТО , никакви нацисти , никакви рассияни дето страдали по рассийската мизерия ... Грабят реколта , съдомиялни , перални , кокошки от курниците , кораби , коли ... квото могат да докопат ... Нефелно племе ... !! ... Бетонен зид 5м , ров с вода и алигатори в нея , отгоре кльон с ток и автоматични картечни гнезда ... От тия нищо не става ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още