IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия разкри внедрен в тайните ѝ служби руски шпионин 

Предполага се, че служител на германската служба за външно разузнаване е работил за Русия. Мъжът е арестуван

18:38 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕPA
Снимка: ЕPA

Федералната разузнавателна служба (BND, тайните служби на Германия, б. ред.) разкри служител от собствените си редици, за когото се твърди, че е шпионирал за Русия. Мъжът е бил арестуван в сряда сутринта от служители на Федералната криминална служба (BKA), съобщиха от главната прокуратура в четвъртък, цитирани от DPA. 

Служителят на BND вече е задържан, след като е бил изправен пред съдия. Обвинен е в държавна измяна. Ако бъде признат за виновен, може да получи няколко години затвор.

Арестът е особено чувствителен на фона на напрежението с Русия. След инвазията в Украйна Москва значително засили агентурната си дейност в Германия и други западни страни.

Властите все още мълчат по въпроса каква информация служителят на BND е предал на Русия. Разследванията все още продължават. 

Агенцията сама е открила предполагаемата къртица. Председателят на Службата за външно разузнаване Бруно Кал заяви, че в хода на разузнавателната си дейност са научили за подозрителен случай в собствените си редици и са започнали вътрешно разследване. „Когато подозренията се потвърдиха, незабавно беше повикан федералният прокурор". Последният обикновено поема разследването в случаи на държавна измяна.

Лицата за контакт засега остават неясни

Кал подчертава, че BND ще работи в тясно сътрудничество с разследващите органи за пълното изясняване на случая. Той обаче не коментира подробности. „Сдържаността и дискретността са много важни в този конкретен случай", казва шефът на BND. В лицето на Русия си имаме работа с актьор, с чиято безскрупулност и готовност да използва насилие трябва да се съобразяваме.

Засега арестът е единственият по това дело за шпионаж; а лицата за контакт от руска страна остават в неизвестност. В хода на ареста са претърсени помещения в апартаменти, както и две помещения на BND.

BND, както и Службата за защита на конституцията, очакваха засилена шпионска дейност от страна на руснаците след началото на войната в Украйна. Затова още в началото на годината Германия експулсира няколко десетки агенти, които работят в руското посолство. Според по-ранна информация от Службата за защита на конституцията на германска територия все още има агенти, които не са открити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още