IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да се противопостави на САЩ с нова помощ за зелени технологии

Блокът обмисля облекчаване на регулациите, опростяване на бюрокрацията и данъчни облекчения за редица индустрии като ответен удар срещу Закона за намаляване на инфлацията

19:10 | 13.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.Снимка: Bloomberg L.P.
Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) обмисля облекчаване на ограниченията върху държавната помощ за чисти технологични продукти, тъй като блокът се стреми да подкрепи компаниите в региона и да се противопостави на американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), съобщава Bloomberg.

План, предложен от еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, би отворил вратата за помощ за продукти като соларни панели и батерии, подобно на начина, по който ЕС разреши субсидии за производството на полупроводници миналата година, споделят източници, запознати с въпроса. Тази идея, наречена „Закон за чисти технологии“, може също да включва промени в правилата за издаване на разрешителни.

В по-непосредствен план Бретон иска да коригира правилата за държавна помощ, за да помогне на различните индустрии да се справят с разходите за енергия и да противодейства на американските субсидии. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви в петък, че Германия и Франция са се възползвали най-много от държавната помощ, разрешена съгласно съществуващите правила, които предоставят средства на компаниите да се справят с високите разходи за енергия.

„Не всички държави членки обаче имат еднакво фискално пространство за държавна помощ“, пише Вестагер в писмо, изпратено до финансовите министри на страните от ЕС, видяно от Bloomberg. „Това е факт. И риск за целостта на Европа“, предупреждава тя.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Bloomberg L.P. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Bloomberg L.P.

Бретон е в разгара на кампания в различни европейски столици, за да привлече държавните ръководители с визията си за план, който би съперничил на американския IRA. Европейски служители твърдят, че законодателството на САЩ дискриминира европейските компании и може да привлече европейски и други инвестиции в САЩ.

Представители на ЕС стават все по-скептични по отношение на твърденията, че САЩ предлагат големи отстъпки в полза на европейските компании.

Европейската комисия (ЕК) е призована да представи анализ на това кои индустрии в Европа биха могли да оправдаят повече субсидии на срещата на лидерите на блока в Брюксел на 9-10 февруари, като по-конкретен план предстои да бъде показан през март.

Противоречия

Очаква се визията на Бретон - която ще изисква промени в правилата за държавна помощ и набиране на средства от ЕС - да бъде посрещната по различен начин в отделните страни в блока. Мнозина се опасяват, че новите субсидии просто ще облагодетелстват Франция и Германия и ще доведат до надпревара за субсидии със САЩ.

Един от най-противоречивите дебати ще бъде как да се наберат пари, за да се гарантира, че целият блок ще се възползва от инвестициите в чисти технологии.

Екипът на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен се стреми към по-гъвкави правила за държавна помощ и за търсене на начини за предоставяне на повече средства от ЕС, споделят източници. Фон дер Лайен не изключва използването на инструменти за търговска защита по отношение на IRA, ако е необходимо.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Вестагер обяви в писмото си незабавно преразглеждане на Общия регламент за групово освобождаване, който позволява на страните от ЕС да предоставят по-голяма държавна помощ, без да е необходимо да уведомяват Комисията. Еврокомисарят иска да даде акцент върху плана на ЕС RePowerEU и да създаде колективен европейски фонд „за подпомагане на страните по справедлив и равен начин“.

Държавна подкрепа

Държави като Франция и вероятно Германия са готови да привлекат средства от ЕС. Някои страни подкрепиха идеята, че процедурите за държавна помощ, разрешителните и обществените поръчки трябва да бъдат по-прости, по-бързи и по-гъвкави, за да подкрепят производството на батерии, соларни клетки, водородни технологии, вятърни турбини, изтъкват служители на ЕС.

Швеция, която е ротационен председател на ЕС, е готова да действа критично към всеки план, който включва нови средства. Шведски правителствен служител заяви, че страна се стреми към прагматичен подход, който може да включва постоянни промени в държавната помощ, но не дотолкова, доколкото може да иска Бретон.

Служителят подкрепи повече субсидии за специфични индустрии като батерии и стратегически важни суровини. Средствата за подпомагане на държавите членки идват от наличните в ЕС, включително от Фонда за възстановяване, маржовете на бюджета на ЕС или кохезионните фондове, или чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Енергийни разходи

Бретон първо иска да покрие оперативните разходи на компаниите, за да им помогне да се справят с огромния скок в енергийните разходи заради войната в Украйна.

Тези пари — които биха помогнали на различни индустрии, от химическата до полупроводниците — ще изискват промяна на съществуващата времева рамка за подпомагане на компании, изправени пред рекордно високи цени на енергията, и могат да бъдат допълнително подкрепени от програма, подобна на програмата SURE на ЕС , която предоставя пари за смекчаване на рисковете от безработица, както и заеми от ЕИБ.

Вестагер също търси начини за изменение на времевата рамка, като отправя въпрос до министрите как искат да балансират осигуряването на повече гъвкавост за инвестиране в чисти технологии с „отрицателните ефекти от държавната подкрепа за масово производство“, което може да доведе до „вредни надпревари за субсидии“ в рамките ЕС и други страни и „възможни отрицателни ефекти върху сближаването“ в рамките на ЕС.

Вестагер предложи опростяване на изчисляването на държавната помощ и по-бързо одобрение, което може да включва всички технологии за възобновяема енергия. Тя също ще въведе нова помощ, за да предотврати преместването на компаниите извън ЕС. Тази помощ би помогнала да се финансират производствени съоръжения за ключови зелени сектори, вероятно с данъчни облекчения.

„Тези нови разпоредби имат за цел да противодействат на риска инвестициите да бъдат несправедливо пренасочени към трети страни извън Европа“, пише Вестагер. Тези промени може да надхвърлят позволеното в насоките за регионалната помощ, така че трябва да бъдат ограничени във времето, насочени към сектори, „където такава нужда наистина съществува“ и пропорционални, категорична е Вестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Умствено изтощени болни бюрократи, водещи подчинените им държави към ямата с киреча, от която излизане няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още