fallback

Върховният съд на Бразилия разпореди разследване на Болсонаро за бунтовете

Съдия е наредил на Meta да запази публикувано от бившия президент видео с конспиративни теории за изборите и да предостави на съда информация за обхвата му

09:17 | 14.01.23 г.

Съдия от върховния бразилски съд нареди разследване срещу бившия президент Жаир Болсонаро за предполагаемо подстрекаване към бунтове. Това допълнително повишава напрежението и затяга политическите последици от безредиците в столицата на страната на 8 януари, пише Bloomberg.

Съдия Алешандри де Мораеш е приел искане, представено късно в петък от бразилските прокурори, които цитират видео с конспиративни теории за измами на изборите, публикувано от бившия президент в неговия акаунт във Facebook на 10 януари и изтрито няколко часа по-късно.

Във видеото се повтарят обвиненията, които Болсонаро отправя, откакто загуби изборите през октомври 2020 г. Сега това се подема от неговите поддръжници, които не приемат победата във вота с малка разлика на Луис Инасио Лула да Силва.

Някои от тези поддръжници нахлуха в Бразилия една седмица след встъпването в длъжност на Лула и нападнаха Конгреса, президентския дворец и висшия съд. Такива безредици не са виждани в страната от десетилетия.

Съдия Мораеш, който ръководи разследвания за разпространението на фалшиви новини, поставящи под съмнение целостта на бразилската система за електронно гласуване, нареди на Meta Platforms Inc., компанията-майка на Facebook, да запази видеото и да предостави на съда информация за това до колко хора е достигнало, преди да бъде изтрито.

Съдията добавя, че ще вземе решение по-късно относно искането Болсонаро да бъде разпитан, като се има предвид, че бившият президент е извън страната (замина за САЩ ден преди официалното встъпване в длъжност на Лула да Силва).

Адвокат на Болсонаро коментира, че бившият президент винаги е отхвърлял незаконните и престъпни действия, включително опустошаването на правителствени сгради в Бразилия. „Той никога не е имал връзка с или участие в тези спонтанни социални движения“, казва адвокатът Фредерик Васеф в изявление.

Същият съдия води разследване и за ролята на фалшивите новини за президентската победа на Болсонаро през 2018 г. Той самият е обект на онлайн атаки от десни групи. Неговото ускорено решение да включи бившия президент в разследването на безредиците в Бразилия вероятно ще подхрани допълнително политическото напрежение в страната.

Болсонаро, който загуби изборите от Лула с разлика от по-малко от два процента, сега ще трябва да реши дали да се върне в Бразилия, за да се изправи пред правосъдните органи, или да остане в чужбина. Той каза пред CNN Brasil по-рано тази седмица, че първоначално е възнамерявал да остане в САЩ до края на месеца, но ще съкрати ваканцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още